I Umeå redovisar man däremot en 18-procentig ökning.
I Luleå fortsätter alltså det stora tappet både när det gäller antalet studerande och antalet som söker till universitetets utbildningar. Trots intensiv och påkostad marknadsföring lyckas LTU inte hänföra de ungdomar som planerar att börja studera.
- Luleå har uppenbarligen inte lika stor dragningskraft totalt sett som andra orter, säger Inger Bergström, chef för utbildnings- och forskningsenheten på LTU.
Ökad konkurrens
Hon menar att konkurrensen om studenterna har ökat på senare år genom att universitetssektorn har byggts ut.
- Det här slår hårdare mot oss som har stor lokal rekrytering av studenter.
Hon berättar att universitetet i Luleå alltid haft problem att locka långväga studenter till sina utbildningar med undantag för civilingenjörsutbildningarna samt till nya, unika utbildningar.
Av någon anledning går det betydligt bättre för Umeå universitet.
Där är det bara plus som redovisas när det gäller ansökningar till höstens program och kurser.
När det gäller de fristående kurserna är ökningen så stor som 52 procent och motsvarande siffra för utbildningsprogrammen är 25 procent, enligt Åsa Bergenheim, prorektor på Umeå universitet.
- Vi gläds över siffrorna och konstaterar att vi ligger en bit över riksgenomsnittet.
Mindre pengar
Varför ser det då så olika ut i Umeå och Luleå. Bergenheim har två förklaringar.
- Dels har vi ett utbildningsutbud med bredd, djup och kvalitet och dels marknadsför vi oss på ett helt annat sätt än man gör i Luleå.
Hon säger också att Umeå universitet satsar betydligt mindre pengar på marknadsföring än kollegorna i norr.
- Vi gör inte reklam för oss på flygstolar utan använder i stor utsträckning internet. Vi finns där ungdomarna finns. Dessutom låter vi våra studenter komma till tals som en del av marknadsföringen.
Inger Bergström säger att en förklaring till att Luleå lockar färre sökande än i fjol kan vara att den goda lokala arbetsmarknaden.
- Dessutom kan man inte jämföra Umeå och Luleå rakt av. Vi har inget av de attraktiva programmen som Umeå har, till exempel läkar-, civilekonom-, socionom-, jurist- och psykologutbildningarna, säger hon.
Bergström berättar att ledningen för LTU håller på att göra en större omstrukturering av utbildningsutbudet. Beslutet om förändringen ska tas under våren men det får genomslag förstå 2009.
Krävs invensteringar
- Det krävs för mycket investeringar för att vi ska kunna dra igång ett läkarprogram och det är inte aktuellt att börja utbilda socionomer igen men däremot tror jag att vi kan börja utbilda civilekonomer.
Antalet ansökningar säger egentligen ganska litet om hur många studenter som kommer att börja på höstens utbildningar.
- Visst är det en indikation men det hinner hända mycket de närmaste månaderna, säger Bergström.