Samrådet: Risk för ökat buller på nya stålanläggningen

Industribullret från SSAB kan öka när den nya stålanläggningen står färdig efter 2030 och hela landskapsbilden förändras på Svartön. Samtidigt minskar miljöpåverkan stort. "Vi hoppas på stort engagemang, en god dialog och många värdefulla synpunkter, säger Sara Arvidsson när samrådsprocessen nu startar.

"Fantastiskt att jobba och söka tillstånd för ett sånt här projekt, en verksamhet som förbättrar miljön", sa Sara Arvidsson, samrådsansvarig för SSAB.

"Fantastiskt att jobba och söka tillstånd för ett sånt här projekt, en verksamhet som förbättrar miljön", sa Sara Arvidsson, samrådsansvarig för SSAB.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2022-11-17 17:08

Under torsdagen inleddes samrådsprocessen rörande SSAB:s kommande nya stålanläggning på Svartön i Luleå. Sara Arvidsson ansvarar övergripande för processen, som pågår fram till den sista januari 2023 och som tillsammans med en miljö- och konsekvensbeskrivning sammanställs i den miljöansökan som ståljätten därefter ska skicka in till mark- och miljödomstolen senare nästa år. 

– Myndigheter, organisationer och närboende och andra ur allmänheten bjuds in för att komma med synpunkter, säger hon.

Samrådet sker dels genom brevutskick och annonsering, dels med webbinformation och utställningar i personalmatsalen Malmen på SSAB och i Vetenskapens hus, samt i andra medborgarmöten. 

– Allting dokumenteras i en redogörelse som blir en del av tillståndsansökan.

Sara Arvidsson understryker att verksamheten innebär minskad miljöpåverkan totalt.

– Fantastiskt att jobba och söka tillstånd för ett sånt här projekt, en verksamhet som förbättrar miljön. 

SSAB:s koldioxidutsläpp beräknas minska med närmare 2,8 miljoner ton årligen – en minskning med 90 procent jämfört med dagens verksamhet – och även energianvändningen minskar med 70 procent till följd av mer integrerade, effektiva processer. 

Övriga utsläpp av föroreningar till luft och vatten ska preliminärt bli mindre. 

– Däremot får vi ett ökat kylvattenbehov och bullernivåerna kan förändras, säger Arvidsson. 

Blir det mer eller mindre buller?

– Bullerkällorna flyttar längre ut på Svartön, och därmed längre från tätbebyggda områden. Detta beror på att råvarorna i den nya processen går från att vara dagens kol och järnmalm till järnsvamp och skrot i ljusbågsugnen, och den ökade skrothanteringen kommer innebära nya bullerkällor som inte finns i dag.

Även landskapsbilden förändras med storskaliga industrianläggningen. 

– Men dagens hantering av farliga kemikalier kommer försvinna och hela riskbilden kommer förbättras.

LKAB misslyckades i sitt samrådsförfarande rörande den nya gruvbrytningen i Kiruna. Vad har ni lärt er av det?

– Alla tillståndsprocesser har sina förutsättningar. Det unika nu är att samrådet rör en verksamhet som innebär minskade miljöeffekter totalt. Vi vill vara noggranna och generösa, tillgängliggöra samrådet till så många som möjligt, samtidigt som vi också vänder oss till de särskilt berörda. Vi hoppas på stort engagemang, en god dialog och många värdefulla synpunkter, säger Sara Arvidsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!