På familjerådgivningen möter Elin Forsman och hennes kollegor människor för att prata om relationer. Enligt familjerådgivningens egen statistik omfattar behandlingskontakten vanligtvis två till fyra samtal men det är heller inte ovanligt med över 10 till 15 samtal.
Under pandemin har arbetet förändrats.
– Vi har utvidgat vår arsenal. Den största skillnaden är att vi har fler digitala samtal. En del är inte bekväma att ses digitalt och då finns möjlighet att ses här, symtomfri förstås. I nuläget kan vi konstatera att färre än vanligt har hört av sig under hösten, säger Elin Forsman.
Erfarenheten av att ha digitala samtal har varit över förväntan, tycker hon.
– För en del funkar det bättre att ses över skärmen. Men det kan vara svårt att kunna prata ostört hemmavid eller på jobbet. Om det är en hög konfliktnivå blir det svårare för oss att göra en riskbedömning och vi måste kanske avsluta samtal om det blir för konfliktfyllt. Men vi har tänkt fortsätta erbjuda digitala samtal efter corona.
För att personalen ska känna sig trygg i möten med besökare är det viktigt att besökarna är symtomfria och att det går att hålla distans. Det finns möjlighet att jobba hemifrån, enligt chefens uppmuntran.
Elin Forsman säger att hon känner en tacksamhet över att ha ett jobb under pandemin.
– Det är meningsfullt att kunna vara ett stöd, men också en känsla av att möjligheterna att hjälpa ibland är begränsade på grund av restriktionerna och det är frustrerade.
– När andra vågen kom var det många som kände "nej, inte igen". Det är litegrann ett samhälle i deppighet, det är tungt.
Under Centrum mot våld finns två verksamheter: Till Fredamottagningen kommer våldsutsatta och barn som upplevt våld, Alternativmottagningen tar emot våldsutövare. Bägge har stödsamtal.
Anna och Maria, som inte vill medverka med efternamn eller vara med på bild, arbetar på plats på Smedjegatan i Luleå men i dagens pandemitider erbjuds besökarna främst samtal digitalt via Teams eller mejl, men fysiska besök är möjliga.
– Vi är på gång att starta en e-tjänst via kommunens hemsida, säger Maria.
Hon tror att våldet och alkoholförbrukningen i hemmet ökat med isoleringen på grund av corona, men säger att de ännu inte sett ökningen av antalet stödsökande.
De berättar att ungefär 200 personer kontaktar Fredamottagningen varje år och vill ha hjälp. Alternativmottagningen har stödsamtal med ungefär 20 varje år. Anna tror att den digitala mötesformen kan underlätta för vissa att söka hjälp.
– Ett fåtal har tidigare valt att inte komma till oss, det kan vara svårt att ta sig hit, dyrt att parkera. För dem har det underlättat att vi i stort sett bara har digitala samtal, säger Anna.
Samtidigt finns nackdelar med att mötas digitalt.
– Det är positivt att personen får komma hit där det är tryggt och inget som stör. Jag vet inte hur det ser ut hemma. Stör diskmaskinen? Är barnen hemma? Det kan finnas en svårighet att sitta i sitt eget hem, säger Maria.
– Det kan vara svårt att sitta och prata där det svåra har hänt, men just nu får vi tänka på det minst dåliga. Bättre att de får stöd än inget alls, säger Anna.
En annan risk med de digitala mötena är personalen inte kan säkerställa att samtalen inte överhörs av exempelvis barn.
– Självklart har vi fysiska samtal där det behövs, säger Anna.