Ökar slakten och nyanställer

Från och med i år blir Luleå åter en slakteriort att räkna med. Aldrig förr har nötdjursslakten varit så stor. Nästan all slakt av nötkreatur norr om Umeå kommer att ske vid Norrbottensgårdens anläggning på Storheden. -Vi ökar slakten av nötdjur från 3.500 till 13.500 per år, säger Ingemar Hansson, VD för Norrbottensgården.

NYA LOKALER. Ett nytt djurstall, kylutrymmen och andra hanteringsutrymmen kommer att rymmas i de lokaler uppförs i anslutning till Norrbottensgårdens nuvarande anläggning på Storheden i Luleå. Slakteriet kommer huvudsakligen att slakta nötkreatur men också en mindre mängd lamm. Foto: ANDREAS WÄLITALO

NYA LOKALER. Ett nytt djurstall, kylutrymmen och andra hanteringsutrymmen kommer att rymmas i de lokaler uppförs i anslutning till Norrbottensgårdens nuvarande anläggning på Storheden i Luleå. Slakteriet kommer huvudsakligen att slakta nötkreatur men också en mindre mängd lamm. Foto: ANDREAS WÄLITALO

Foto: Andreas Wälitalo

LULEÅ2008-01-24 01:45
Till sommaren är det tänkt att den utbyggda slakteri- och styckningsanläggningen på Storheden i Luleå stå färdig. Idag jobbar nio personer på Norrbottensgården - när utbyggnaden är klar ska cirka 20 personer sysselsättas.Runt den nuvarande byggnaden har grävarbeten precis inletts och lokalerna ska växa med nästan 500 kvadratmeter - varav cirka 130 är ett nytt stall och resten kylar och övriga hanteringsutrymmen. Det handlar totalt om en nettoinvestering på elva miljoner kronor.-Slaktvolymen fyrdubblas, från 1.000 ton till nästan 4.000 ton och nästan allt är nötkött. Vi kommer att slakta 50-60 ton lamm årligen, säger Hansson.Allt färre
I Norrbotten finns det idag cirka 200 mjölkproducenter och 150 köttbönder. Skaran har minskat kraftigt de senaste 20 åren. -På lammsidan är det mest frågan om mindre uppfödare med småskalig verksamhet men det finns några som har satsat större och har ett 100-tal får, säger Fabricius.Uppemot 80 procent av all nötdjursslakt i länet kommer att ske i det utbyggda slakteriet på Storheden.Mats Fabricius, styrelseordförande för Norrbottensgården Slakteri AB, berättar att det är ett samarbete med Nyhléns Hugosons som är basen för utbyggnaden. Därmed återupptas ett samarbete som upphörde 2004.-Den här satsningen är ett bevis på att vi tillsammans kan göra någonting som är bra för leverantörerna och för näringen, säger Fabricius.Lägg ned
Utökningen i Luleå innebär att Nyhléns Hugosons 60 år gamla slakteri i Sunnanå utanför Skellefteå läggs ned.-Två slakterier i området är ett för mycket. Vårt upptagningsområde blir från Umeå och norrut, berättar Fabricius.Cirka 70 procent av det som slaktas på Norrbottensgården detaljstyckas innan det går vidare till till kunder som Nordchark.-Vi kommer däremot inte att stycka de djur som går vidare till Nyhléns Hugosons, säger Hansson.Det råder brist på slaktare i Norrbotten just nu och det kan bli problematiskt för Norrbottensgården att rekrytera personal till den utökade produktionen.-Det finns ingen utbildning i Norrbotten idag och vi kommer förmodligen att starta en lärlingsutbildning i samarbete med arbetsförmedlingen, säger Hansson som tror att det ska gå bra att lösa rekryteringsproblemet.
1976 startar Mikael Hugoson Alviksgården.1997 säljer KF anläggningen Goman Chark i Luleå till bondeägda Samfod & Co. Bonderörelsen äger därmed två anläggningar i Luleå.1999 beslutar Swedish Meats att lägga ned Scan i Luleå trots att man nyligen investerat 50 miljoner kronor för att EU-anpassa lokalerna. Cirka 100 personer förlorar sina jobb. 2000 tar Mikael Hugoson över Samfod och fabriken byter namn till Alviks chark.2001 bildar fyra före detta anställda på Scan företaget Nordchark som huserar i samma lokaler på Storheden där Scan höll till.2002 startar Norrbottensgården sin slakteriverksamhet. 2005 sker ett samgående mellan de norrländska kött- och charkuteriföretagen Nyhléns och Hugosons. Det nya företaget, Nyhléns Hugosons, ägs till lika delar av Mikael Hugoson och Swedish Meats. Företagets huvudkontoret finns i Luleå. Nyhlén Hugosons äger i sin tur fyra procent av Norrbottensgården.2006 inleds ett samarbete mellan Nordchark och Norrbottensgården. Nordchark köper tolv procent av slakteriet för att rädda verksamheten som går dåligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!