Ökande trend av miljögift i grundvattentäkt vid centrum

Luleå kommun har märkt en trend av stigande PFAS-11 i Bergnäset grundvattentäkt. Vad ökningen kan innebära för täkten är okänt.

Luleå kommun har märkt en trend av stigande PFAS-11 i Bergnäset grundvattentäkt.

Luleå kommun har märkt en trend av stigande PFAS-11 i Bergnäset grundvattentäkt.

Foto: Erik Simander/TT

Luleå2020-10-31 12:00

Det har uppmätts en stigande trend av PFAS-11 vid kontroller av Bergnäsets grundvattentäkt. Den senast uppmätta nivån ligger på 84 ng/liter. Den befintlig åtgärdsnivån för dricksvatten för PFAS-11 är på 90 ng/liter enligt Livsmedelsverket.

Bergnäset grundvattentäkt är i dag en reservtäkt som inte används för vattenuttag och den påverkar inte det kommunala vattenflödet. VA-avdelningen som har ansvar för täkten vet inte vad den stigande nivån kan innebära för befintligt reservvatten eller hur man ställer sig till reservvattentäktens framtid.

– Arbetet som prioriteras är nu att utreda påverkan från tillflöden till vattentäkten tillsammans med Luleå tekniska universitet samt informera vår tillsynsmyndighet, säger Petra Viklund chef för kommunens VA- avdelning till kommunens hemsida.

Den finns i dag ingen ambition att använda täkten och kommunen är ännu tveksam till att räkna med täkten för framtida reservvattenbehov. VA-avdelningen menar att kommunens dricksvattenberedskap är god eftersom den befintliga huvudvattentäkten och den ordinarie dricksvattenanläggning i Gäddvik kan ställa om snabbt sin drift till ren ytvattentäkt.

– Vi kommer att fortsätta utreda behovet av denna reservvattentäkt samt framtida nyttjande. Och vi vill invänta EU-kommissionens arbete och beslut om kommande gränsvärden för PFAS, säger Petra Viklund på PA-avdelning där planen är att fortsätta befintlig provtagning för att bevaka befintlig PFAS-nivå.

PFAS

Högfluorerade ämnen, s.k. PFAS (per- och polyfluorerade alkylsyror), finns inte naturligt i miljön utan har skapats för att stöta bort fett och vatten.

Man har identifierat över 4 700 olika PFAS-ämnen och över 3 000 av dem finns på marknaden. De används bland annat i textil- och läderimpregnering, livsmedelsförpackningar, non stick-pannor, rengöringsmedel, brandskum och skidvalla.

Vissa av ämnena är giftiga och koncentrationerna i produkterna är oftast låga men utsläppen till miljön betydande.

TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!