Ökade kostnader för akut vård ersätts

Luleå kommun tar kostnaden för dem med försörjningsstöd om vårdavgifter höjs.

Vid armbrott finns behovet av akut vård, både för barn och vuxna.

Vid armbrott finns behovet av akut vård, både för barn och vuxna.

Foto: Hans E Ericson arkiv

Luleå2019-11-08 14:09

Från årsskiftet kan det bli dyrare att besöka exempelvis läkare i Region Norrbotten. 

För vuxna planeras en höjning av egenavgiften med 100 kronor – både för dem som behöver besöka primärvården och akuten/jourcentraler. Dessutom föreslås att en avgift på 120 kronor ska tas ut när barn behöver akut vård.

En hundralapps ökning här, en där. I slutändan kan det bli tungt för familjer som har svårt att få ekonomin att gå ihop?

– De som är aktuella hos oss och har rätt till försörjningsstöd, går vi in och tar kostnaden för patientavgiften. Även vid höjningar och införande av avgifter gällande både barn och vuxna, säger Marie Öhman, enhetschef vid försörjningsenheten socialförvaltningen Luleå kommun.  

Den principen gäller även för både barn och vuxna, vid akut tandvård. 

– Våra sökande av försörjningsstöd har rätt till dessa kostnader fram tills de kommer upp i  högkostnadsskyddet.

Marie Öhman konstaterar att en höjning eventuellt kan påverka kommunens kostnader eftersom barn haft rätt till kostnadsfri sjukvård.  

Hon säger också att när försörjningsstöd beviljats får personen/personerna ifråga tydlig information om vilka kostnader som man har rätt till ersättning för från kommunen.

– Det är nog en fråga för regionen, som möter dessa patienter. Hos oss får man hjälp om man har rätt till det, säger enhetschefen Marie Öhman som också tillägger att vården inte kan neka att ge någon som är i behov av akut vård bara för att de saknar pengar.

Karta: Luleå kommun Socialförvaltningen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!