Skogsbarometern presenteras varje år av LRF Konsult, Swedbank och Sparbankerna. Den bygger på svar från 750 privata skogsägare runt om i landet som intervjuats av Sifo. Totalt i landet finns det cirka 328.000 enskilda skogsägare, som äger ungefär hälften av den svenska skogen.
Som bekant har 2013 varit ett ganska tungt år för skogsindustrin, främst då massa- och pappersindustrin. Förutom en allmänt dålig konjunktur har man också pressats av den starka kronan. Inom sågverksindustrin börjar man märka en ökad efterfrågan i Nordamerika och Japan.
Långsiktig investering
Förra året var skogsägarna pessimistiska om framtida virkespriser, men nöjda med lönsamheten. Nu ser man mer positivt vad det gäller prisutvecklingen, främst på timmer. Ungefär hälften av de tillfrågade skogsägarna är nöjda med lönsamheten och det är något färre än förra året. Något som också gäller för skogsägarna i Norrland.
– Att köpa och äga skog handlar inte om snabba affärer, utan är en långsiktig investering, säger Anne-Lie Ottosson, skogsekonom vid LRF Konsult i Luleå.
I Norrbotten är intresset för att köpa och sälja skog större vid kusten och i Tornedalen än det är i inlandet. Det är fortfarande fler män än kvinnor som köper skog.
– Många som köper skog gör det för att föräldrarna haft skog. Dessutom är det många som köper skog för de mjuka värdena, det vill säga jakt och rekreation, påpekar Anne-Lie Ottosson.