Därför deltar Trafikverket i flera olika forsknings- och utvecklingsprojekt. Inom Verklighetslabb digital järnväg (VDJ) testas bland annat nya idéer för att försöka få till ett mer optimerat underhåll av både fordon och infrastruktur baserat på innovativa informationslösningar.
– Dessa lösningar kan även nyttjas av operatörer eller entreprenörer, säger projektledare Peter Söderholm.
Ett konkret exempel är när data från Trafikverket kombineras med data från tågoperatörens underhållssystem – vilket gör att man i förväg kan säga hur hjulen kommer att slitas och därmed planera in vad som ska göras och vilka resurser som krävs.
– På detta sätt undviks att det blir skador på räls och hjul, som kan leda till trafikstörningar och ökade kostnader, säger Söderholm.
Han berättar också att verket bygger upp sin interna förmåga och att det nu är dags för tester i skarpt läge ute i verkligheten. Bland annat ska Malmbanan, Haparandabanan samt trafikcentralen i Boden fungera som "testpiloter".
– Vi tar på ledartröjan och visar vägen för andra inom branschen, säger han och tillägger att verket byggt upp en erfarenhetsbank.
Han pekar också på att startsträckan blir kort för testerna då erfarenhet finns från tidigare projekt. Och att kompletterande tester kommer att ske även på andra håll. Då primärt i testmiljö eller laboratorium – i Ängelholm när det gäller bana, el, signal och tele. Relätester kommer att ske i Borlänge och på Södra stambanan samt ett kommande testcenter kommer fokus att ligga på trafikledning.