18,7 miljoner.
Medlemsägda OK Norrbottens vinst 2016 blev den bästa på tio år och 200 procent bättre än året innan. Förklaringarna är flera, enligt Staffan Magnusson.
– Dels hade vi ett historiskt lågt resultat 2015. Vi byggde om tre stora anläggningar och det slog igenom på resultatet. Sedan har vi fått ett bättre avtal centralt med OKQ8. Vidare är det så att vissa delar i verksamheten går riktigt bra. Våra tvättar och serveringar, exempelvis. Vi ökar även drivmedelsförsäljningen trots allt snålare bilar. Det tyder på att vi tar marknadsandelar. I fjol var första året någonsin som vi sålde mer diesel än än bensin.
Någon ökad återbäring för medlemmarna blir det dock inte.
– Vi behöver samla i ladorna för framtida investeringar. I fjol löste vi faktiskt in reserver för att kunna dela ut återbäring, säger Magnusson.
Under 2017 bygger OK Norrbotten om fyra stationer enligt nya konceptet "Quick to go", som innebär en ökad satsning på snabbmat, fikabröd och kaffe med speciella fikalounger. Stationen på Notviken är klar, den i centrala Luleå byggs om i detta nu, och stationerna i Övertorneå och Kiruna står på tur.
– Det handlar om att anpassa sig. Tidigare sålde vi mycket dagligvaror men när mataffärerna har längre öppethållande har vi tappat. Däremot går serveringarna allt bättre. Serveringen driver också trafik till stationerna.
När stationerna byggs om passar man på att göra miljöinvesteringar, som ändå är tvingande i framtiden. Bland annat måste läckagesäkrade spillzoner skapas och alla drivmedelsledningar under jord vara fuktskyddande senast 2022.
– Våra nyare stationer är åtgärdade men alla äldre måste byggas om. Det handlar om miljonbelopp och det kostar lika mycket om det är en stor eller liten station, säger Magnusson.
Stora förändringar när det gäller stationer är också på gång. Macken i Malmberget och en automatstationen i Kiruna riskerar att avvecklas i takt med samhällsomvandlingen på respektive ort.
I Boden letar OK ett nytt läge för sin mack, som ligger på Björknäsområdet.
– Vi vill ha ett läge vid infarten från Luleå.
I Pajala tänkte man först bygga en automatstation, men nu har man delvis tänkt om.
– Vi har gjort ett omtag i styrelsen. Vi har markanvisning och bygglov på ett nytt ställe, framför Micromakarna. Vi räknar på en bemannad station nu och har sökt medfinansiering hos länsstyrelsen. Beslut senare i vår.
Pajala kommun hotade tidigare att dra in markanvisningen om OK Norrbotten byggde en automatstation. Det är bara ett av flera exempel från senare år där bolaget hamnat i blåsväder.
Besluten att avveckla automatstationerna i Hakkas och Vidsel ledde till en svekdebatt med folkstorm och ortsbor som klippte medlemskorten.
– Det var dyra miljöinvesteringar som gjorde att vi tog de här besluten men vi skötte det inte tillräckligt bra. Det är något jag ångrar. I dag hade vi gjort annorlunda.
Hur borde ni gjort?– Vi borde haft mer dialog med ortsborna och bättre undersökt vad som går att göra. Kanske hittat lösningar tillsammans med dem.
OK Norrbotten har även haft en uppslitande tvist med Jokkmokksföretaget Samelandsresor om mångmiljonbelopp.
– Det är klart att sådana historier skapar "badwill". Nu hittade vi ett sätt att lösa det på, så att vi gick skadelösa och de kunde leva vidare. De är fortfarande kund hos oss och det känns bra.
Den starka förankringen i Norrbotten påverkar bolagets verksamhet.
– Vi har stämmor nu efter påsk. Alla beslut tas i Norrbotten. Det är så klart positivt. Samtidigt har vi andra ögon på oss och förväntas ta ett samhällsansvar i högre grad än andra privata bolag.
Vad tror du om framtidens drivmedel?– Det finns en stor osäkerhet hos alla i branschen. De senaste åren har vi ställt om till mer diesel. Bensin och diesel kommer finnas lång tid framöver. De bilar som säljs nu håller ju i 15–20 år. Det finns politiska mål men det behövs styrmedel för alternativa drivmedel. E 85 är i stort sett död i dag. Om vi bygger nytt i Pajala satsar vi på HVO som miljöbränsle, en diesel som görs av slaktavfall. Elbilar tror jag kommer, om räckvidden ökar och priset går ned. Vi försöker att ta vårt ansvar. Vi har en laddstolpe i Luleå och planerar att bygga en i Kalix. Då täcker vi E 4:an i alla fall.