Utredning ska visa om vårdcentralen på Hertsön ska avvecklas och att patienterna får åka till vårdcentralen på Örnäset.
Likaså kan vårdcentralen på Mjölkudden komma att läggas ner och patienter hänvisas till centrala stan.
Enklare behandlingar
I resonemanget om att likväl ha kvar minimottagningar med enbart en distriktssköterska och/eller en läkare för enkla behandlingar samt provtagning tar Kent Ögren in landstingets möjligheter att konkurrera med privata företag.
- Lägger vi ner så öppnar vi ju samtidigt ett hål för konkurrens. Vi känner igen den diskussionen från hur det blivit med friskolorna. Vi kommer att behöva någon form av inslussning, sade han på ett möte på Hertsön i går kväll.
Utredningen ska pågå till nästa sommar och följas av politiskt beslut.
Krympt underlag
Till bilden hör dels en förändring mellan kommuner och landsting om vem som ska göra vad. Men främst påverkas frågan av de privata vårdcentralernas intåg, det har inneburit att landstinget tappat patienter. I Luleå, där konkurrens finns, ser landstinget därför över om man bör lägga ner vårdcentraler i områden där det finns mer än en.
- Om det här blir bra beror på hur de hanterar det, om det finns resurser på Örnäset. Jag är så pass frisk att jag kan ta bussen dit men det kan ju vara så att de som är mer sjuka, eller föräldrar med sjuka barn, har svårt med det. För äldre är det nog tryggare att ha kvar Hertsöns vårdcentral, funderade Barbro Alatalo.
I Piteå, där två privata företag driver vårdcentraler, tänker landstinget hålla konkurrensen stången i stan. I Boden samt inom en tid i Gällivare väntar konkurrens från privata sektorn och Hermelinen har ordat om Kalix, reflekterade landstingsrådet.
Det offentliga mötet i går samlade enbart elva deltagare och ordnades av socialdemokratiska föreningen på Hertsön.