Oförändrat smittläge på Sunderby sjukhus

Frågetecknen kring årets vinterkräksjuka hopar sig. Vad betyder egentligen besöksförbud? Akutmottagningen fick 40 samtal med den frågan under tisdagskvällen.
Kia Karlman, hygienöverläkare vid Sunderby sjukhus reder ut begreppen.

LULEÅ2007-01-25 06:00
.
- Visst får patienter komma till sjukhuset. Med besöksförbud menar vi endast att personer som tänkt besöka någon inneliggande patient på avdelning inte bör komma. Det verkar ha blivit en missuppfattning. Många tror att de inte får komma på sina bokade tider, men det får de visst, säger Kia Karlman.

Oförändrat läge
Annars är läget oförändrat vid Sunderby sjukhus.
Ett fåtal personer ur personalen har anmält sig sjuka och inga fler avdelningar har blivit smittade. Däremot har kommunala äldreboenden runt om i länet smittats. Vinterkräksjukan breder ut sig i Luleå, Boden, Piteå och Arvidsjaur.
En del skolor och förskolor har drabbats, men de är vitt spridda. På drabbade ställen rapporteras upp till 40 procent vara drab bade samtidigt.
Är man smittsam om familjen hemma är sjuk?
- Nej, man behöver inte vara sjuk för att övriga familjen är det. Cirka var femte person är resistent mot detta calici-virus som drabbar andra med kaskadkräkningar. Det är genetiskt. Viruset finns hos den friske, men kan inte tas upp i tarmen och orsaka skada. En frisk person som tvättar händerna är inte smittsam, enligt Kia Karlman.

Virus i tarmen
Däremot säger hon att en smittad person har fullt av viruset i tarmen, och har det helt säkert på händerna. Smittbärare är man i två dygn efter insjuknande så blir man sjuk bör man ta två extra dagar ledigt för att inte komma tillbaka till jobbet och smitta. Inkubationstiden är snabb med detta virus - ett halvt till ett dygn.
Hur smittar viruset?
- En person som kräks sprider viruset runt sig likt en förkyld person som nyser. Står man intill då kan man smittas. Annars smittar det via virus på händerna och via virus i avföringen.
Måste man tvätta händerna med sprit för att bli ren?
- Rengöringssprit är inte nödvändigt. Händerna blir rena med tvål, till och med i kallt vatten, enligt Kia Karlman.
Kan man drabbas igen?
- Ja, det är skillnad på virus och virus. Vissa minns kroppen tydligt och man får bara sjukdomen en gång - till exempel vattkoppor. Andra, som "kräkviruset" calisi noro, har kroppen svårt att känna igen nästa gång det dyker upp. Därför kan man återfå vinterkräksjukan inom en vecka efter att man hade det sist. Dessutom förändras virusen. Årets virus är inte det samma som förra året. Var man immun mot viruset då, kan man ändå drabbas i år.

Hur vet man att det är vinterkräksjuka man har och inte en vanlig maginfluensa?
- Kaskadkräkningar är typiska för vinterkräksjukan. Med kaskad menas att de kommer helt plötsligt och utan förvarning. Vid en vanlig magsjuka kan man också kräkas, men diarréerna dominerar.
Ska man äta något speciellt?
- Se till att dricka vatten med salt och socker skedvis för att ersätta vätskeförlusten. Redan i matstrupen börjar kroppen ta emot vätskan, så även om man kräks ska man fortsätta mata i vätska i små doser.

Viktigt att tänka på
Kia Karlman gör en sammanfattning kring de viktigaste råden vid kräksjukan:
Tvätta händerna varje gång innan du stoppar något ätbart i munnen.
Gå inte till skola eller arbete för tidigt om du smittats. Vänta två dygn.
Laga inte mat till övriga familjen om du just haft kräksjukan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!