Offensiv för trygghetsboende

Trygghetsboenden - det är vad som gäller i Luleå i framtiden.
- Vi ligger otroligt långt framme, säger stadsbyggnadschef Anders Dalstål.

TRYGGT BOENDE. Här på före detta Bergviksskolans tomt uppförs ett nytt vård- och omsorgsboende just nu. Men området ska även rymma ett trygghetsboende i framtiden är det tänkt.

TRYGGT BOENDE. Här på före detta Bergviksskolans tomt uppförs ett nytt vård- och omsorgsboende just nu. Men området ska även rymma ett trygghetsboende i framtiden är det tänkt.

Foto: Maria Dahlgren

Luleå2013-02-19 06:00

Socialnämndens förra ordförande Eva Bergström sade en gång till i Kuriren:

- När det gäller bostäder för äldre var kommunens stora misstag att man lade ned servicehusen. Dem hade vi behövt nu.

Det har fler insett och nu är det full satsning för att rätta till misstaget. Servicehus kallas nu trygghetsboenden men konceptet är detsamma.

En annan skillnad är att Luleås kommande trygghetsboenden blir ingen fråga för socialföravltningen.

- Kommunen bygger inga trygghetsboenden. Det får andra göra, säger Margaretha Bladfors Eriksson (S), socialnämndens nuvarande ordförande.

Det finns andra som är intresserade; i centrum bygger Galären ett trygghetsboende intill Floras kulle och i Örnäset ska Lulebo omvandla Rödkallens äldreboende till trygghetsboende.

- Och det finns fler intressenter som vi för diskussioner med. Tyvärr kan jag inte berätta mer i dag, säger Anders Dalstål.

Flera stadsdelar
Lulebo ska även bygga om två punkthus i Gammelstad (Stadsön) till trygghetsboende. Och häromdagen kunde Kuriren berätta att en parkering i Mjölkudden ska bli plats för ännu ett.

På Bergnäset försöker kommunen få Försvaret att tillåta ett nytt trygghetsboende trots flygbullret. I Bergviken finns det planer på ett på före detta Bergviksskolans tomt. Kommunen tittar även på före detta servicehus som Örnen (centrum) och Radiomasten i Notviken.

Det mesta av planeringen utgår från den utredning som gjordes av Leif Wikman 2009-10.

- Vi ligger otroligt långt framme för vi har tagit ett helhetsgrepp på detta, säger Dalstål.

Margaretha Bladfors Eriksson menar att planeringen styrs av de äldres egna önskemål. Folk vill ha en egen bostad men även uppleva gemenskap, trygghet samt närhet till service.

- Man ska inte behöva ansöka om att få en sådan bostad, säger hon.

Boendeformer:

Vård- och omsorgsboende - det som förr kallades äldreboenden. Bemannade med vårdbiträden och undersköterskor som stöds av vårdpersonal. Det krävs ett beslut enligt socialtjänstslagen för att få plats.

Trygghetsboende - ålderskrav minst 70 år, oftast hyressätt och med gemensamma utrymmen samt viss bemanning (värd/värdinna).

Seniorboende - ålderskrav som varierar (+55, +65) och kan vara både hyres- och bostadsrätt. Gemensamma utrymmen är vanliga men inget krav, ingen personal. Lulebos Årgångshus är ett exempel.

Ordinarie boende - den äldre bor kvar i sin egen bostad med stöd av hemtjänst och bostadsanpassning.

Nya bostäder:

Nya vård- och omsorgsboenden - Bergviken 72+72.

Trygghetsboenden - Centrum 30, Örnäset 33, Gammelstad 40, Bergnäset 40, Mjölkudden 50 och Bergviken 100.

Seniorboenden - Bergviken 57 och Hertsön 35.

Anpassade ordinarie bostäder - från dagens 1.070 till 1.541.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om