Oense om kalkberg

Det ser ut som på månen, en gigantisk hög som någon ska ta hand om.
Frågan är vem.

ANSVAR FÖR RESTER. Kalkberget är nu en fråga i skilsmässan mellan SSAB och Nordkalk.

ANSVAR FÖR RESTER. Kalkberget är nu en fråga i skilsmässan mellan SSAB och Nordkalk.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2013-10-09 06:00

Högen består av kalkprodukter och är eftersläpet till skilsmässan mellan Nordkalk och Luleå.

Innanför SSAB:s grindar finns den anläggning med kalkugn som sedan 16 år drivs av Nordkalk. Företaget servar SSAB med bränd kalk, som har renande betydelse i processen med att tillverka stål.

Klippt av

SSAB avslutar samarbetet. Som motiv anges att Nordkalk är dyrare än vad SSAB accepterar och vid nyårsskiftet släpper Nordkalk uppdraget.

– Vi lämnar däremot inte Luleå, säger Nordkalks kommunikationschef Eva Feldt. Företaget har ytterligare verksamhet vid hamnen.

SSAB söker en entreprenör som ska driva kalkugnen framgent.

– Upphandlingen pågår, det är inte helt klart, säger Sara Blix, SSAB:s kommunikationschef i Luleå.

De omkring ett tiotal anställda som berörs ställs till nye entreprenörens förfogande. I skilsmässan ingår att SSAB ska köpa kalkugnen av Nordkalk och erbjuda den till kommande entreprenör.

Rester

Även den gigantiska högen hör till bilden. Den består av kalkprodukter fördelat på 200 meter gånger 150 meter. Uppgifter till Kuriren gör gällande att det kostar mycket pengar att ta hand om högen.

– Deponin är restprodukter. Det är SSAB:s produkter som ligger där. Nordkalk har använt deponin under tiden vid använt ugnen och vi har betalat avgifter till SSAB. Stor del av materialet har legat där innan vi kom in i bilden, säger Eva Feldt, Nordkalk.

Hos SSAB beskrivs däremot ansvaret för högen som en öppen fråga.

– Den ingår som del i förhandlingen om ett avslut med Nordkalk. Det finns många möjligheter att hantera högen. Deponi är en. Att återföra material i processen kan vara ett alternativ, eller att sälja, säger Sara Blix, SSAB.

David Berggård, från tillsynsmyndigheten länsstyrelsen säger att högen kan ligga kvar om den inte orsakar problem. Om problem visar sig, och om kalkberget ska bort, går han till SSAB.

– Jag kan inte minnas att den platsen har omfattats av Nordkalks tillstånd. Vi vänder oss mot SSAB. Sedan är det upp till någon att bevisa annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om