Vid Luleå tekniska universtitet finns forskaren Johan Casselgren. Han forskar på hur bra dubbdäck och friktionsdäck är på vinterföre.
Vilka däck är bäst?
– Det är en svår fråga. Det är många aspekter man måste tänka på när man gör sådana här tester, säger han.
Det mest kontroversiella han och hans kollegor kommit fram till är att ett friktionsdäck är bättre än det bästa dubbdäcket på marknaden. Kontroversielt då det utmanar dubbivrarna.
– Det var på blankis under speciella förhållanden. Men jag blev förvånad, säger Johan Casselgren.
Men att utifrån det resultatet dra någon generell slutsats att friktionsdäck är bättre än dubbat vill han inte.
– Det man kan säga är att det här speciella däcket var bättre på den blanka polerade isen, men kommer det lite snö ovanpå så kan resultatet bli ett helt annat, säger Johan Casselgren.
Stora skillnader
Forskarna kom även fram till att det var stor skillnad mellan olika fabrikat av friktionsdäck. Flera däck var klart sämre än dubbdäck.
Kan man då säga att dubbdäck är bättre än friktionsdäck?
– Nej, det kan man inte heller säga. Vissa däck är bättre vid vissa väglag och andra däck är bättre vid andra väglag, säger Johan Casselgren.
Det är inte bara skillnad mellan olika däckfabrikat. Det är även skillnader beroende på var däcket är tänkt att användas. Däck för Mellaneuropa passar sämre för Norrbottens vintrar än däck gjorda för riktigt vinterklimat.
– Vad jag efterlyser är en kategorisering av däck, säger Peter Jeppsson, forskarkollega till Johan Casselgren.
För de skillnader Peter Jeppsson sett visar att det är svårt att veta vid vilka förhållanden som däcken fungerar optimalt. Något som skulle vara viktigt för bilisterna att veta för att kunna välja rätt däck.
Bromstester
De tester de gjort är bromstester. En specialgjord testvagn som hängs på en bil mäter friktionen mellan däcket och underlaget. Vad de även skulle vilja göra är tester på hur bra däcken klarar att ta kurvor, men det kräver en annan utrustning. Men även att kunna testa under fullständigt kontrollerade väderförhållanden.
– Vi fann att däck som var bra vid en tid på dagen kunde bete sig annorlunda vid en annan tidpunkt, säger Johan Casselgren. Solen gjorde att isens egenskaper förändrades under dagen.
Det gör att mycket kontrollerade förhållanden är nödvändiga för att utföra testerna. Att testa utomhus i vintermiljö är inte tillräckligt. Specialbyggda testanläggningar krävs och det är också ditåt forskningen går. För det bedrivs inte tillräckligt mycket forskning.
– Nej, tycker jag inte. Den här forskningen behöver utveckla bättre metoder och bättre sätt att utvärdera resultaten, säger Johan Casselgren.