Positionerna förefaller låsta och regeringens budget kommer att falla – så är läget onsdag förmiddag.
– Det känns tråkigt. Det finns många viktiga och nödvändiga beslut som inte blir av om regeringens budget faller. Det är inte bra för Sverige, säger Ida Karkiainen (S), riksdagsledamot från Haparanda.
Hon menar att SD agerar ansvarslöst.
– Det hade varit mer rakryggat av dem att rösta på sin egen budget och sedan lägga ned sina röster, säger hon.
Ida Karkiainen vill inte spå vad som nu kommer att hända men hon påtalar att statsministern är villig att förhandla.
– Det finns ett antal scenarion och allt hänger på vad som sägs under debatten. Och Stefan Löfven har från första stund varit tydlig med att han vill se breda lösningar. Men Alliansen vill ju inte förhandla, säger hon.
På Norrbottensbänken sitter Krister Hammarbergh (M) från Luleå. Han menar tvärtom att krisen är regeringens fel.
– På Socialdemokraterna låter det som om detta är någon annans fel. Men det är regeringens ansvar att lägga en budget som det finns stöd för i riksdagen. Men de har slarvat och vill att alla andra ska bli lydpartier, Men dt är ju ingen ovanlig situation att vi har en minoritetsregering i Sverige. Alliansen måste föra fram och rösta på vår politik. Det är vi skyldiga våra väljare och allt annat vore ett brott mot svenska demokratiska traditioner, säger han.
Hammarbergh menar att situationen är onödig och kunde ha undvikits om regeringen lagt ett budgetförslag utan "kontroversiella inslag". Han är dock överens med Ida Karkiainen om att SD agerar mot alla oskrivna regler.
– SD bryter mot praxis. Igen, de gjorde samma sak förra mandatperioden, säger han.
Både sitter med i riksdagen under debatten men ingen av dem planerar att deltaga.
Magnus Hagevi, docent i statsvetenskap, tror inte att Löfven tänker avgå ännu. Det skulle han i så fall redan ha meddelat i det fall regeringens budget faller i dag, vilket allt tyder på.
– Det tycker jag att han borde gjort innan i så fall om han hade den intentionen. Löfven ska meddela efter omröstningen hur han tänker gå till väga, och det hintar väl för att han tänker försöka en annan lösning innan han överlämnar sin avskedsansökan, säger Hagevi till TT.
Regeringen kan avgå. Men det kan även bli en ny förhandlingsrunda efter en återremittering av budgeten. Ett annat alternativ är att regeringen lever med alliansbudgeten tills man lagt en ny egen budget, det ska då tidigast kunna ske i januari.