Och godaste semlan är ...

Ett mastigt uppdrag. Så sammanfattade juryn i årets semmeltest sitt uppdrag efter att de smakat sig igenom de tio semlorna för att kora en vinnare. Vinnaren blev samma som i fjol.

MASTIGT UPPDRAG. Ett mastigt uppdrag tyckte årets jury om uppdraget att testäta de tio semlorna. Från vänster Mårten Ström, Brita Ström, Nils Lindbergh, Lena Karlsson och Roland Larsson.

MASTIGT UPPDRAG. Ett mastigt uppdrag tyckte årets jury om uppdraget att testäta de tio semlorna. Från vänster Mårten Ström, Brita Ström, Nils Lindbergh, Lena Karlsson och Roland Larsson.

Foto: Linda Wikström

Luleå2013-02-09 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Årets jury bestod av Lena Karlsson, Roland Larsson, Brita Ström, Mårten Ström och Nils Lindbergh. Samtliga sitter de med i styrelsen för Hertsö bagarstugeförening.

Visst har det säkert bakats en och annan semla i bagarstugan under åren lopp, men mest bakas det mjukkakor och tunnbröd.

Bagarstugeföreningen är en ideell förening och bildades 1995, då också bagarstugan byggdes. Bagarstugan får vem som helst hyra för en liten peng.

Riktig grädde
Den enda i juryn som brukar baka sina egna semlor är Lena Karlsson. Hon vet hur en god semla ska smaka.

- Bullen är givetvis viktig. Man får inte snåla med mandelmassan och det ska vara riktig grädde, säger hon och konstaterar att de semlor hon själv bakar brukar gå åt snabbt.

De flesta i juryn tycker att man ska vänta med semmelätandet till fettisdagen. I dag dyker de första semlorna upp redan innan jul. Den ende som redan ätit några semlor i år är Nils Lindbergh.

- Lite mattraditioner måste vi allt ha kvar. Det är ju som att vi skulle börja äta julskinka till midsommar, säger Mårten Ström.

Eniga om vissa
Kommentarerna är många då de väl börjar smaka på de tio semlorna som dukats fram. Om vissa är de helt eniga i sina omdömen. Andra har de delade meningar om.

- Lite torr och för hård botten. Inte en semla i min smak, säger Roland Larsson, då han smakar semlan från Olofssons bageri.

Olofssons semla fick en tvåa i betyg av samtliga i juryn och kom på sista plats. Lika enig var man då det gäller semlan från Gammelstads konditori och den från Statoil. De fick genomgående treor i betyg av samtliga i juryn och kom på delad femteplats.

Lika eniga var de nästan då det gäller omdömena om den vinnande semlan, nämligen den från Trend café. Fyra av de fem i juryn tyckte den var godast.

- God och stor, tyckte Lena Karlsson, som gav den en femma i betyg, vilket även Nils Lindbergh gjorde.

Endast Mårten Ström hade en annan semla på första plats. Han tyckte att den vinnande semlan var lite för kompakt och placerade semlan från Ica Maxis eget bageri på första plats. .

- Mycket god, var hans omdöme om den och konstaterar samtidigt att det inte var någon lätt uppgift att äta sig igenom tio semlor.

Förrätt till bönorna
Under helgen lär det inte bli några semlor för de fem i juryn. Men på fettisdag kan det mycket väl bli en semla.

- Men då blir det med varm mjölk som förrätt till bruna bönorna, säger Roland Larsson och får nickande bifall av bland annat Mårten Ström.

Resultat:

1) Trend café
23 kronor
Betyg: 4,2

2) Ica Maxi
15 kronor
Betyg: 3,8

3) Anderssons konditori
22 kronor
Betyg: 3,4

3) Café Condis
24 kronor
Betyg: 3,4

5) Statoil
17,50 kronor
Betyg: 3

5) Börje Olssons konditori
25 kronor
Betyg: 3

5) Gammelstads konditori & Café
26 kronor
Betyg: 3

8) Holms konditori
25 kronor
Betyg: 2,8

8) Café Bygård
24 kronor
Betyg: 2,8

9) Olofssons bageri
18,50 kronor
Betyg: 2 

Semmeljuryn

Namn: Lena Karlsson

Ålder: 71 år

Antal: En till två 
semlor per år.

Namn: Roland Larsson

Ålder: 69 år

Antal: En till två semlor per år.

Namn: Mårten Ström

Ålder: 65 år

Antal: Tre till fyra 
semlor per år.

Namn: Brita Ström

Ålder: 69 år

Antal: Högst två 
semlor per år.

Namn: Nils Lindbergh

Ålder: 75 år

Antal: Fem till tio 
semlor per år.

Fettisdag

Fettisdagen är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk. Dagen är därmed rörlig, och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. I år infaller fettisdagen den 12 februari.

Namnet fettisdag är bildat av "fet" och "tisdag", där fet syftar på all god mat som brukade ätas på fettisdagen. Ordet är belagt sedan 1594.

Interssanta årtal

Antikens Rom: Semla kommer från latinets simila som betyder vetemjöl av finaste slag.

1500-talet: Speciella simlebagare finns nu i Köpenhamn. Hålet i semlan införs. 
Berättelser sprids om munkar som under 
fastan gömmer fläskbitar i brödstycken - en föregångare till dagens semla.

1541: I Gustav Vasas bibel kan man läsa om tackoffer bestående av "bakade semlokakor blandade med olio".

1631: Drack Gustav II Adolfs finska soldater "kallskål i stormhatten med semla och vin" efter att ha intagit fästningen Marienberg och staden Warzburg.

1679: Semlan är nu etablerad i Stockholm.

1700-talet: Mandeln blir mer allmän. Man stöter eller maler den och blandar den med grädde och semlans inkråm.

1737: Ur ett recept på semlor framgår att så kallade blårussin, korinter, socker och kanel ingår i degen.

1771: 12 februari detta år dör kung Adolf Fredrik (far till Gustav III) på fettisdagens kväll efter en bättre middag, i vilken hetvägg eller semlor ingick. Fettisdagen - eller fläsktisdagen, smörtisdagen, vit-tisdagen - är den första tisdagen efter fastlagssöndagen. Fettisdagen skulle man festa ordentligt - det var den sista dagen före fastan. Maträtterna påminde om julen med dopp i grytan, fet fläskmat och liknande. Kung Adolf Fredriks middag bestod för övrigt av hetvägg, surkål, rovor, hummer, kaviar, böckling och champagne.

1800-talet: Innanmätet kryddas med kummin och pomerans.

1850: Mandelmassan börjar användas i "hvetesimlan", som då serverades "med varm mjölk, stundom med smält smör".

1890: Semlan får den form den har i dag.

1930-talet: Den vispade grädden blir allmänt förekommande i semlan. Dagens semla får sin profil.

1950-talet:Jordbruksnämnden mottar en polisrapport om en bagare i Malmö som bakat och sålt semlor före fettisdagen. Man fick vid denna tid bara baka och sälja semlor på tisdagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om