Videon är inte längre tillgänglig
Årets jury bestod av Lena Karlsson, Roland Larsson, Brita Ström, Mårten Ström och Nils Lindbergh. Samtliga sitter de med i styrelsen för Hertsö bagarstugeförening.
Visst har det säkert bakats en och annan semla i bagarstugan under åren lopp, men mest bakas det mjukkakor och tunnbröd.
Bagarstugeföreningen är en ideell förening och bildades 1995, då också bagarstugan byggdes. Bagarstugan får vem som helst hyra för en liten peng.
Riktig grädde
Den enda i juryn som brukar baka sina egna semlor är Lena Karlsson. Hon vet hur en god semla ska smaka.
- Bullen är givetvis viktig. Man får inte snåla med mandelmassan och det ska vara riktig grädde, säger hon och konstaterar att de semlor hon själv bakar brukar gå åt snabbt.
De flesta i juryn tycker att man ska vänta med semmelätandet till fettisdagen. I dag dyker de första semlorna upp redan innan jul. Den ende som redan ätit några semlor i år är Nils Lindbergh.
- Lite mattraditioner måste vi allt ha kvar. Det är ju som att vi skulle börja äta julskinka till midsommar, säger Mårten Ström.
Eniga om vissa
Kommentarerna är många då de väl börjar smaka på de tio semlorna som dukats fram. Om vissa är de helt eniga i sina omdömen. Andra har de delade meningar om.
- Lite torr och för hård botten. Inte en semla i min smak, säger Roland Larsson, då han smakar semlan från Olofssons bageri.
Olofssons semla fick en tvåa i betyg av samtliga i juryn och kom på sista plats. Lika enig var man då det gäller semlan från Gammelstads konditori och den från Statoil. De fick genomgående treor i betyg av samtliga i juryn och kom på delad femteplats.
Lika eniga var de nästan då det gäller omdömena om den vinnande semlan, nämligen den från Trend café. Fyra av de fem i juryn tyckte den var godast.
- God och stor, tyckte Lena Karlsson, som gav den en femma i betyg, vilket även Nils Lindbergh gjorde.
Endast Mårten Ström hade en annan semla på första plats. Han tyckte att den vinnande semlan var lite för kompakt och placerade semlan från Ica Maxis eget bageri på första plats. .
- Mycket god, var hans omdöme om den och konstaterar samtidigt att det inte var någon lätt uppgift att äta sig igenom tio semlor.
Förrätt till bönorna
Under helgen lär det inte bli några semlor för de fem i juryn. Men på fettisdag kan det mycket väl bli en semla.
- Men då blir det med varm mjölk som förrätt till bruna bönorna, säger Roland Larsson och får nickande bifall av bland annat Mårten Ström.