Luleå kommun släpar efter med sina betalningar – just nu har kommunen 117 betalningsförelägganden liggande över sig på grund av räkningar och fakturor som inte betalats. Revisorerna är bekymrade över alla inkassoärenden och dröjsmålsavgifter.
Alla andra kommuner i länet betalar sina räkningar i tid med ett undantag – Bodens kommun som har 13 förelägganden.
Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke säger spontant:
– Det var ju inte bra!
Hon berättar sedan att hon visste att kommunens senfärdighet med fakturor är ett problem men inte att det var så stort.
– Vi har uppmärksammat detta och det är nu föremål för vår internkontroll. Men mycket mer kan jag inte säga i dagsläget, säger Stålnacke.
Det är svårt att hitta någon på kommunen som kan förklara var problemet ligger. Det beror inte bara på att det är semestertider.
Mats Bergström är ekonom/controller på ekonomikontoret. Han berättar att fakturorna sköts av respektive förvaltning och att dessa dessutom fördelar dem på varje enskild avdelning.
Antalet attestansvariga som ska kontrollera och signera fakturorna är mycket stort och därför är det svårt att säga något generellt förklarar han.
– Ibland har vi inte fått fakturan och missat att efterlysa den. Och när betalningspåminnelsen kommer är det kort om tid. Och i dag kommer det ju inte alltid en påminnelse utan ett inkassokrav på en gång, säger Bergström och fortsätter:
– Vi får även in fakturor där man samlat kostnader som ska betalas av olika avdelningar. De måste då fördelas på alla dem som ska granska och attestera och det tar tid.
Men det förklarar inte varför Luleå kommun skiljer sig från övriga kommuner?
– Nej, och det är jättesvårt att veta varför Luleå avviker, jag har ingen aning, säger Bergström.
Håkan Dahlqvist är enhetschef på Socialförvaltningen.
– Det är jätteolyckligt att offentliga organisationer inte betalar i tid, säger han.
Felaktiga fakturor, samlingsfakturor och egna brister är de tre skäl han anger.
– Samlingsfakturor, man får magsår av bara namnet. De är ett jättegissel att komma till rätta med, säger Dahlqvist.
Viktoria Fredriksson är avdelningschef på stadsbyggnadsförvaltningen där hon bland annat ansvarar för ekonomi och administration.
– Hos oss är den största orsaken till detta att ansvariga inte attesterar fakturorna inom den givna tidsrymden. Vi är medvetna om problemet, det är ett bekymmer som vi just nu ser över hur vi ska lösa, säger hon.
Problemet har även väckt kommunrevisorernas intresse. De skriver i sin senaste rapport över hur kommunens interna arbete fungerar: "Revisorerna har noterat en betydande förekomst av inkassoärenden och dröjsmålsavgifter kopplat till för sent betalda fakturor. Med tanke på de elektroniska verktyg vi i dag förfogar över borde detta inte vara fallet. Det finns därför anledning att kontrollera de rutiner som finns och hur de tillämpas."