Öberg: "Åren i opposition har varit bra för oss"

Han är läraren från Kalix som i princip föddes in i socialdemokratin. Anders Öberg, 58, är oppositionsrådet som vill återfå norrbottningarnas förtroende genom att lyssna på väljarna, skapa förutsättningar för en god och nära sjukvård och locka tillbaka personalen till Region Norrbotten.

Anders Öberg hoppas att han och hans partikamrater ska återfå norrbottningarnas förtroende i regionpolitiken.

Anders Öberg hoppas att han och hans partikamrater ska återfå norrbottningarnas förtroende i regionpolitiken.

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Luleå2022-08-31 05:00

Socialdemokraternas förstanamn på regionlistan, Anders Öberg är en av de där politikerna som "alltid" har funnits med. En som hörs i debatten, men kanske inte tar det allra största utrymmet själv. Heltidspolitiker har han faktiskt bara varit sedan 2015 och ledamot i regionfullmäktige sedan 1994. Efter valet 2018 satt han och hans parti plötsligt i opposition, för partiets del för första gången på 84 år. 

– Det var ledsamt att inse att vi inte längre hade norrbottningarnas förtroende att fortsätta leda regionen. Samtidigt har de här fyra åren varit lärorika för oss. Vi har tvingats reflektera över vad vi gjort, vilka beslut vi tagit och hur vi styrde tidigare. Allt var inte bättre förr och det har varit en nyttig erfarenhet att sitta i opposition.

Rollen som oppositionspolitiker innebär en del frustration, medger han. 

undefined
Politiken genomsyrar hela hans liv, men fritiden ägnas åt trädgårdsodling, bakning och gärna en tur med havskajaken.

– Du får inte igenom dina förslag och du har inte heller tillgång till verksamhetens resurser och tjänstepersoner för att titta närmare på olika frågor. Du kan inte vara med och påverka verksamheten som du kan i majoritet. Det är klart att det har varit ledsamt och frustrerande mellan varven. 

Anders Öberg säger att det märks att den politiska ledningen har prioriterat ned den regionala utvecklingen, som enligt hans uppfattning i dag är viktigare än någonsin. 

– Nu har det hänt väldigt mycket. Vi måste inte bara möta behovet av hälso- och sjukvård, i och med de gröna näringarna som ska etableras och den industriella revolution som sker, kommer vi behöva rekrytera medarbetare inom många olika områden. Kompetensförsörjningen kommer att vara otroligt viktig de kommande åren. 

Han påpekar att den nuvarande regionledningen var tydlig med att det var sjukvården som skulle prioriteras inför och efter valet, och att de andra områdena, som kulturen, har fått stå tillbaka väl mycket.

Anders Öberg är ändå tydlig med att även Socialdemokraterna ser hälso- och sjukvården som regionens största och viktigaste uppdrag. Partiet vill främst prioritera den nära vården som ges vid länets hälsocentraler. 

– Mer än 70 procent av alla vårdbesök sker på våra hälsocentraler. Där måste man göra mer, för att minska trycket på sjukhusvården och mottagningarna.

Majoriteten har ju satsat på att inrätta filialer och servicepunkter?

– Ja och det tycker vi är bra. Vi anser ju att det bör satsas ännu mer pengar på den här typen av verksamhet. 

undefined
Anders Öberg tror att åren i opposition har varit nyttiga för partiet. "Allt var inte bättre förr".

Den största krisen i regionen i dag är personalförsörjningen. Hur vill ni lösa den om ni skulle komma till makten efter valet?

– Vi vill ha en dialog med regionens medarbetare om hur de själva ser på hur verksamheten kan ställas om. Vi behöver ha samtal med chefer och arbetsledare om hur vi ska kunna skapa en mer tillitsbaserad hälso- och sjukvård. 

Men vem ska fylla i luckorna?

– Det handlar om arbetsmiljön, möjligheten att påverka sina scheman, att ges utrymme för kompetensutveckling. Det har definitivt inte prioriterats under den här tiden. Ena orsaken var pandemin, den andra att ledningen samtidigt gjorde stora förändringar i hela organisationen där anställda inte visste var de skulle jobba.

Var det inte bra att dra ned på administration och chefer för att frigöra mer resurser till sjukvården?

– Alla organisationer behöver ses över, vilket vi också gjorde tidigare. Men på vilken bekostnad har vi skapat det enorma överskottet på 1,7 miljarder, som var fjolårets ekonomiska resultat? 

Anders Öberg tycker att det politiska arbetet under mandatperioden ändå har präglats av en enighet, som blev nödvändig under pandemin. 

– Vi försökte nå en samsyn i hur sjukvårdens resurser skulle användas, men redan i april 2020 ställde vi frågan om hur vi skulle återställa all den vård som ställdes in när pandemin tog fart. Där upplever vi inte att regionledningen har tagit ansvar. Vi ser de växande köerna där Norrbotten är sämst i Sverige. 

Enligt Anders Öberg handlar valrörelsen för Socialdemokraterna i regionen om att möta människor. Det är klassiskt fotarbete som gäller, knacka dörr, träffa folk, delta i möten och stå i valstugor.

– Jag hoppas att norrbottningarna ska inse att de vill ha något annat inför detta val. Vi måste bli mer närvarande, besöka personal, få en aktuell bild och ha en dialog med patienterna.

undefined
Med rötterna i ett socialdemokratiskt hem i Kalix finns det bara ett parti som gäller för Anders Öberg.
Anders Öberg

Ålder: 58 år.

Bor: I Södra Sunderbyn.

Familj: Ja, fru och fyra vuxna barn.

Politisk karriär: Ombudsman inom SSU, ledamot av regionstyrelsen sedan 1994, ordförande i Arbetarkommunen i Luleå, oppositionsråd i regionen sedan valet 2018, politiker på heltid sedan 2015.

Yrke: Utbildad lärare, har även jobbat med ekonomi och som rektor.

Intressen: Trädgårdsodling. Bakar mycket, gärna surdegsbröd. Uppskattar det norrbottniska kulturlivet och tar gärna en tur med havskajaken när tid finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!