När Kent Ögren gick miste om posten som landstingsstyrelsens ordförande, vilket också är en post som sätter Socialdemokraterna i förarsätet i landstinget, röstade två partikamrater blankt. Kent Ögren krävde omgående att de skulle ge sig tillkänna och stå för det.
Av vad Kuriren erfarit är frågan också en het potatis internt i partiet i länet.
Ovanpå det så kallade Bodenpolitikern Christer Karlsson blankröstarna för "förrädare". "Bränn dem på bål", skrev han på Facebook.
Lenita Eriksson, Luleå, som är med i partidistriktets styrelse, bekräftar att frågan om vilka som blankröstade diskuterats där, men hänvisar i sin argumentation till debatter i sociala medier.
– Det är helt oacceptabelt, att jaga syndabockar är inte ett alternativ i en organisation som vår. Jag blir bekymrad över det jag läser, säger hon.
Anonyma blankröstare blir en sorts politiska vildar, om än för stund. För Socialdemokraterna är det angeläget att veta om det verkligen finns majoritet för svåra beslut.
Det är ju ett argument för att få veta hur det ligger till, eller?
– Det är klart att det får konsekvenser om man agerar på det sätt som gjordes i landstinget men de konsekvenserna får man hantera på andra sätt, säger Lenita Eriksson.
Hon säger att hon framfört sina åsikter i distriktsstyrelsen.
Var står de övriga ledamöterna?
– Det är inte min sak att redogöra för det. Vi för diskussioner internt men just i den här frågan känner jag att jag vill framföra min ståndpunkt, säger Lenita Eriksson.
Förra landstingsrådet Britt Westerlund har samma uppfattning som Lenita Eriksson. Westerlund vill sluta prata om blankröstare och säger att folk i omgivningen frågar om just det här, liksom inte minst vad som händer i partiet.
– Vi har ett system med slutna val. Lämna den här frågan. Det viktiga nu är att få till en bra ledning av landstinget under fyra år framåt. Vi behöver ett landsting som fungerar bra så att vi är trygga med vad som ska göras, säger hon.