Konceptet med det nya bokningssystemet för tandläkarbesök är hämtat från Finland där systemet funnits en tid. När det nya systemet införs den 4 mars så kommer patienter att få boka sin tid genom att ringa Folktandvården, men sedan är det tänkt att tidsbokningen ska kunna göras via webben.
– Patienten bokar en så kalla slottid, alltså ett tidsfönster för när man vill ha sin behandling. Exakt starttid kommer den här artificiella intelligensen som styr alltihopa att räkna ut och skicka ut som ett SMS trettio minuter innan behandlingen startar. Så det kan stå att din behandling startar klocka 11.22 och då ska man vara här för då får man komma direkt till behandling, säger Tomas Josefsson, chef division Folktandvård.
– Vi kommer att smyga igång det här i Luleå för vi vill arbeta fram det bästa sättet för oss att jobba med modellen så därför kommer vi inte att släppa på webbokningen till en början, Elin Lundgren, verksamhetschef Folktandvården i Luleå.
Det vanliga systemet som Folktandvården har idag kommer att finnas kvar.
Tomas Josefsson berättar att det i Helsingfors där man haft systemet ganska länge så bokar hälften av alla patienter sin tid samma dag som behandling sker.
– Det låter väldigt originellt för oss. Men det beror på att systemet inte släpper ut mer än 60 procent av tillgänglig kapacitet kvällen före. Det håller på resten på grund av det enkla skälet att systemet inte vet hur många av personalen som jobbar. Så på morgonen när alla stämplat in så släpper det på resten, säger Josefsson.
Det nya systemet kostar 500 000 kronor i en engångskostnad och sedan har men en årsvis kostnad för support och licenser.
– Det är i sammanhanget rätt så lite. Ökar vi produktiviteten med sju till åtta procent så är den betald. Den ekonomiska risken är liten, säger Josefsson.
Tanken är att skapa ett rationellt flöde för att kunna mer resurser på de patienter som behöver mer avancerad vård och Tomas Josefsson ser flera vinster med systemet. De som jobbar i verksamheten ser många fördelar med systemet.
– Det är det att jag tror att tidspressen inte kommer att finnas, säger enhetschefen Lena Norgren.
Blir det förändringar hur ni jobbar?– Arbetssättet blir lite annorlunda, men vi styr arbetsschemat efter den personal vi har, säger Norgren.
I det nya systemet kommer inte patienten att vara knuten till en specifik tandläkare utan vem man träffar avgörs av vilken tandläkare som är tillgänglig och vilket tandvårdsbehov man har.
Fungerar systemet väl så kommer systemet troligen att införas på ett antal andra orter i länet.
– Men man måste ha en viss storlek på orten, man kan inte ha hur små kliniker som helst. Men jag kan se framför mig fem, sex orter i Norrbotten där den här modellen kommer att finnas, säger Tomas Josefsson.
Ser ni att det här ska hjälpa till i bemanningsproblemen. Att det ska bli effektivare?– Vi ser framförallt att man kan använda tiden mer effektivt. Vi kommer inte per automatik att bli fler men vi hoppas på sikt att det här arbetssättet ska kännas lockande för nya tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor som kommer ut och känner att de kommer till en arbetsplats där det alltid finns en erfaren kollega att fråga. Att vi blir en attraktivare arbetsgivare också, säger Elin Lundgren.