Därför bytte partiet namn – ett tydligare alternativ

Rättvisepartiet Socialisterna finns inte mer, men politikerna är kvar under nytt namn. Socialistiskt Alternativ är partiets nya namn.

"Vi har velat ha ett nytt namn för en ny tid" säger Liv Shange Moyo om att Rättvisepartiet Socialisterna numera heter Socialistiskt Alternativ.

"Vi har velat ha ett nytt namn för en ny tid" säger Liv Shange Moyo om att Rättvisepartiet Socialisterna numera heter Socialistiskt Alternativ.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Luleå2023-05-02 18:31

Rättvisepartiet Socialisterna bytte den 22 april namn till Socialistiskt Alternativ på en partikonferens i Stockholm. Liv Shange Moyo är gruppledare för Socialistiskt Alternativ i Luleå kommunfullmäktige, där partiet har två ledamöter. Ett namnbyte har diskuterats en längre tid uppger hon.

– Vi har velat ha ett nytt namn för en ny tid. Vi ser att världen befinner sig i en brytningstid, även om det inte märks lika tydligt i Sverige så tror vi allt fler tvingas söka sig till och kämpa på arbetsplatser och bostadsområden och leta efter ett socialistiskt alternativ, ett alternativ till det här systemet. Rättvisepartiet socialisterna är inte lika tydligt vad vi står för som vårt nya namn, Socialistiskt Alternativ.

– Det knyter också an till vår internationella organisation och det är också lite kortare. Vi gör det året efter ett valår för att hinna arbeta in det i Luleå framförallt, säger Liv Shange Moyo. 

Det är inte bestämt hur partiets nya namn ska förkortas, saken diskuteras internt i partiet.

– Vi vill undvika en tvåbokstavsförkortning, säger Liv Shange Moyo. 

Partibeteckningen SA associeras vanligen med Sturmabteilung, tyska för stormavdelning, den ursprungliga paramilitära underorganisationen i Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet (NSDAP). SA grundades 1921 för att skydda nazistiska möten och för att bekämpa främst kommunister på gator och torg, står det att läsa i Nationalencyklopedin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!