Det har hänt en del i Wienerhörnanlokalen de senaste åren. 2018 flyttade Oregano salladsbar in men det blev ingen långvarig verksamhet och redan 2020 var det dags för ett nytt koncept i Metate som serverade mexikansk mat. I mars ansökte Metate om konkurs och därefter har lokalen stått tom.
I mitten av augusti är det dags för nästa aktör att testa lyckan i lokalen som haft mat- och kaféverksamhet sedan 50-talet.
Om allt går enligt plan öppnar krögaren Lisa Liu Wanhua konceptet Pickup food då. I april drog hon igång Pickup food på Midgårdsvägen och redan nu blir det en andra enhet, denna gång i centrum och i klassiska Wienerhörnans källarlokal.
Pickup food är ingen regelrätt restaurang utan en plats där det går att köpa en mängd olika typer av matlådor. Kunden väljer själv att värma maten i microvågsugnar på plats eller ta med den.
– Det går att snabbt åka dit och köpa en matlåda, det är konceptet, säger Lisa Liu Wanhua.
Hon äger fyra restauranger i Luleå, Pub´n More, Gunnars kök, Izakaya och Kazuko, och det är där matlådorna tillverkas.
– Mina tankar är att erbjuda husmanskost eller asiatisk mat som är lagad på restaurang, säger Lisa Liu Wanhua och fortsätter:
– Att gå till en restaurang för att äta lunch kan kosta 129 kronor och det är ganska dyrt för en person. Det är inte alla som har råd att gå ut och äta lunch hela tiden, eller så har man inte tid.
I framtiden planerar hon för att Pickup food ska vara obemannad men än så länge har hon personal på plats. Det erbjuds även sallad, godbitar och kaffe och öppettiderna är längre än vid en vanlig lunchrestaurang. Det ska vara snabbt, enkelt, tillgängligt och lågt pris vilket Lisa Liu Wanhua hoppas ska vara attraktivt för exempelvis ungdomar och pensionärer.
Enheten på Midgårdsvägen har öppet 8 till 18 och inne i stan, där det rör sig mer folk kvällstid och med närheten till Circle K, räknar hon med att ha öppet ännu längre.
– Inne i stan tänker jag att det ska vara öppet längre på kvällarna, kanske till klockan 22, säger Lisa Liu Wanhua.
Hon har nu två enheter i Luleå och sneglar även mot Porsön med närhet till universitetet som en möjlig tredje etablering men först ska den centrala satsningen komma igång om cirka en månad.
– Vi håller på att måla och köper in maskiner, kylskåp och sådant, säger Lisa Liu Wanhua.