- Så snart larmen gick plockade vi snabbt bort alla Köttbullar Coop 350 gram och 1.000 gram. Men det kan hända att någon enstaka kund kan ha hunnit handla av de aktuella köttbullarna. Det här är kylvaror med tillverkningsdatum 13 april till och med 11 maj 2011 och nu senast 7-10 juni 2011, berättar Konsum Norrbottens vd Thomas Björk.Eventuella kunder som handlat de aktuella köttbullarna kan lämna tillbaka dem i butikerna och få tillbaka pengarna.
Produkter stoppas
Det första larmet om bakterierna kom den 3 juni och det andra i fredags den 10 juni. Även andra märken än Köttbullar Coop 350 och 1.000 gram omfattas av larmet. Men de övriga köttbullarna och pannbiff har inte sålts i Norrbotten.
Larmen har nu resulterat i att produkterna stoppats helt. Hela tillverkningslinjen ska plockas ned del för del.
Listeriabakterien kan växa i kylskåpstemperatur och i vacuumförpackningar. Men bakterien dör vid vanlig matlagningstemperatur, cirka 70 grader.
Äldre i riskzonen
40 till 70 fall av listeriainfektion rapporteras årligen i landet. Riskgrupper är äldre och personer med nedsatt immunförsvar på grund av diabetes, aids efter viss cancerbehandling samt gravida. För riskgrupperna är listeriainfektion en mycket allvarlig sjukdom med 20 till 30 procents dödlighet.