Nytt larm: Hertsön mycket värre än Lulnäsudden

Först Lulnäsudden. Nästa larm om höga värden av perfluorerade ämnen gäller kommunala brandkåren och nivåerna är i det fallet ännu högre.

Betar av. Claes Bergqvist, konsultföretaget Niras, tar nu vattenprover vid stugor och brunnar kring Lulnäsudden.

Betar av. Claes Bergqvist, konsultföretaget Niras, tar nu vattenprover vid stugor och brunnar kring Lulnäsudden.

Foto: Eija Dunder

Luleå2015-08-26 21:05

Det är vid räddningstjänstens övningsplats på Hertsön som höga halter påvisats.

– Vatten- och markprover har tagits. Stadsbyggnadsförvaltningen håller i arbetet och en konsult är anlitad. I september ska det redovisas. Det goda är att inga vattenbrunnar berörs, men nivåerna är ungefär som i Kallinge, säger räddningschefen Patrik Bylin. I så fall är halterna omkring 100 000 nanogram perfluorerade ämnen per liter vatten. I provet från Lulnäsudden uppmättes 1 800 nanogram.

Kuriren har berättat att stugfolket kring Lulnäsudden rekommenderas att inte dricka vattnet från brunnarna. Tankar med vatten körs ut.

Orsaken är förekomsten i brunnsvatten av perfluorerade ämnen, möjligen en följd av F21:s övningar med brandskumssläckning i omgivningen.

Bortom akutlösningar finns de långsiktiga frågorna.

Vem ska sanera, och går det?

– Det är tveksamt om det går att sanera. Det pågår diskussioner om sådan saker. Naturvårdsverket har i uppdrag att kartlägga var det här förekommer i landet och sammanställa och föreslå åtgärder. Det ska vara klart i mars, säger Britta Hedlund, utredare vid Naturvårdsverket.

Perfluorerade ämnen är skadliga för människor. Något att tänka på för Sven Reinholdt, som delar av året lever i en stuga på Lulnäsudden och delar brunn med grannar.

– Idag dricker jag vattnet, en dag mer eller mindre efter 30 år gör nog ingen skillnad, men när vattentanken kommer hit tar jag vatten där, säger han.

Försvarsmaktens provtagningar i Luleå är bara en del av vad som pågår. Försvaret går igenom egna anläggningar, då främst där man haft eget brandförsvar under värnpliktstiden. Tidigare har prover tagits i bland annat Kallinge, med alarmerande resultat.

– Undersökningarna i Kallinge gjordes ju för flera år sedan. Varför gick man inte vidare direkt och undersökte andra områden, som det här?, undrar Sven Reinholdt.

– Vi har jobbat på men det finns inte tillräckligt med konsulttjänster för att göra det här på annat sätt. Projektet har varit igång på ett 20-tal platser i landet, inte samtidigt däremot, säger Folke Borgh, Försvarsmaktens talesman i frågan.

Kuriren följde på onsdagen med när vattenprover togs kring stugor på Lulnäsudden.

– Proverna ska analyseras i Tyskland, det tar en eller två veckor innan resultatet kommer, då ska folk få veta det snabbt, säger Claes Bergqvist, konsultföretaget Niras.

Proverna tas med fördel i brunnar. Det förekommer att prover tas vid vattenkranen i stugan. Ett huvudbry då är i vad mån vattenfilter påverkar utfallet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om