Uleåborg en förebild för Luleå – supercykelvägar ska utredas

Supercykelvägar mellan stadsdelarna kan bli nästa initiativ för att öka cyklandet i Luleå. Den finska staden Uleåborg är något av en förebild.

Supercykelvägar byggs så brett för att cyklister i olika hastigheter ska kunna cykla förbi varandra. "Tanken är då att separera trafiken, så att gående inte ska behöva samsas med cyklisterna" säger Per Westermark, trafikingenjör på Luleå kommun.

Supercykelvägar byggs så brett för att cyklister i olika hastigheter ska kunna cykla förbi varandra. "Tanken är då att separera trafiken, så att gående inte ska behöva samsas med cyklisterna" säger Per Westermark, trafikingenjör på Luleå kommun.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2024-08-16 05:00

Förvaltningen vill komplettera utbyggnadsplanen för cykelinfrastruktur (se annan artikel) med utredningar av snabba cykelvägar, så kallade supercykelvägar, var det behövs fler cykelparkeringar och bättre utformade korsningar längs cykelvägnätet.

Supercykelvägar är extra breda cykelbanor där gående och cyklister separeras. De byggs mellan stadsdelar för att det ska gå snabbare att ta sig fram på cykel.

– Om man tittar på Uleåborg till exempel så är man väldigt framgångsrik när man gjort supercykelvägar. Då bygger man väldigt breda gång- och cykelvägar och separerar trafiken. Just för att göra det så smidigt och enkelt för så många som möjligt, säger Per Westermark, trafikingenjör på infrastruktur- och serviceförvaltningen. 

undefined
"Med allt som ska hända i Luleå med nya industrisatsningar så behöver vi också satsa på utbyggnad av gång- och cykelvägnätet" säger Per Westermark, trafikingenjör Luleå kommun.

Han nämner Hertsön och Porsön som två stadsdelar där det vore positivt med supercykelvägar mellan stadsdelarna och Luleå centrum.

– Det ska knappt finnas några hinder längs ett supercykelstråk, man ska vara prioriterad som cyklist hela vägen. Det är mycket fokus på bredden just för att du ska kunna hålla hastigheten som du själv vill. De byggs så brett för att cyklister i olika hastigheter ska kunna cykla förbi varandra. Tanken är då att separera trafiken, så att gående inte ska behöva samsas med cyklisterna, säger Per Westermark. 

I den digitala utbyggnadsplanen redovisas de högst prioriterade sträckorna, uppdelat i två grupper. Varje objekt har bedömts utifrån fem kategorier och poängsatts. Objekt som fått högst poäng har placerats i priogrupp 1, övriga i priogrupp 2. 

Ett av syftena med utbyggnadsplanen är att förvaltningar och Lumire ska ha kännedom om vilka cykelvägar som prioriteras för åtgärder, så att man kan ta med dem när det exempelvis ska grävas för vatten- och avloppsledningar i ett område. 

– Vi stör medborgarna färre gånger om vi bara behöver gräva en gång och sedan delar vi på kostnaderna, säger Per Westermark.

I utbyggnadsplanen anges den beräknade kostnaden för 75 prioriterade cykelvägsträckor till 181,3 miljoner kronor. Med nuvarande investeringstakt skulle det ta 90 år att förverkliga.

– Om det ska ske en förändring och vi ska kunna bygga ut så behöver vi också satsa mer. Med allt som ska hända i Luleå med nya industrisatsningar så behöver vi också satsa på utbyggnad av gång- och cykelvägnätet, säger Per Westermark.

På Storgatan i Luleå centrum passerar många cyklister, en av dem är Maria Söderberg som bor på Bergnäset.

undefined
Maria Söderberg bor på Bergnäset och brukar cykla in till centrum. "Jag cyklar så ofta jag kan" säger hon.

– Jag cyklar så ofta jag kan, ska jag in till stan så cyklar jag alltid, säger hon.

Hon tycker att det fungerar bra att cykla i Luleå, men påpekar att hon inte brukar cykla omkring i olika stadsdelar, hon cyklar mest sträckan Bergnäset-centrum.

– Det är cykelväg hela vägen in till centrum från Bergnäset, över Bergnäsbron och via Varvet, säger Maria Söderberg.

Janine Gräbitz är på genomresa, hon cyklar från Tyskland och har Nordkap i Nordnorge som mål, sedan ska hon vända tillbaka genom norra Finland. Hennes cykeltur har pågått i 23 dagar.

undefined
Janine Gräbitz, från Tyskland är på väg till Nordkap i Nordnorge. Hennes första intryck av Luleå är positivt. "Staden är charmig" säger hon.

Hennes första intryck av Luleå är positivt.

– Staden är charmig. Det känns säkert att cykla och det är lätt att orientera sig. Jag som kommer från Tyskland är imponerad över att vägarna här är så rena, det finns inget glas på dem, säger Janine Gräbitz som kommer från den lilla orten Schöneicho med 100 invånare. 

Nästa anhalt på hennes långa cykeltur är Kiruna.                  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!