– Det här är något vi har drömt om, säger Maya Fjällström, verksamhetschef på Bd Care, ett nytt HVB-boende på Lulsundet i Luleå som i dagarna har fått klartecken att öppna av IVO, Inspektionen för vård och omsorg.
Maya Fjällström och Petra Sköld, boendets föreståndare, har lång erfarenhet av HVB-verksamhet.
– Vi har jobbat med pojkar under många års tid men det har alltid funnits en dröm om att jobba med flickor.
De har själva länge sett behovet av ett HVB-boende i länet som enbart tar emot flickor.
– Men flickboenden är en bortprioriterad fråga dessvärre, säger Petra Sköld.
Det slutade med att de beslöt att starta ett själva och efter många förberedelser och mycket jobb står de nu redo att ta emot flickor som anvisas till dem från socialtjänsten.
– Tidigare har man ju bara haft så kallade blandboenden men många kommuner runt om i Sverige har börjat titta på om det i större utsträckning bör finnas särskilda boenden för pojkar och flickor, säger Maya Fjällström.
– Nästan alla HVB-hem tar emot både flickor och pojkar och då kan man inte riktigt erbjuda samma trygghet.
Många flickor har blivit sexuellt utnyttjade och har en bild av män som gör att de inte skulle känna samma trygghet på ett blandat boende eller med män i personalen. Därför har de valt att enbart ha kvinnlig personal på boendet.
– Det har vi kommit fram till utifrån den problematik som finns bland flickorna.
De tar emot unga tjejer från 13 år upp till 18-årsdagen som har en psykosocial problematik och upptagningsområdet är hela landet. Inför starten har de utformat rutiner, handlingsplaner och policydokument.
– Bland annat har vi utformat en plan som gör det möjligt för oss att arrangera ordnade hämtanden ifrån hela landet, säger Maya Fjällström.
– Den psykiska ohälsan ökar väldigt mycket bland ungdomar, det ser vi. Det har blivit väldigt uppenbart, säger Petra Sköld.
Anledningen till att unga placeras i HVB-boende handlar ofta om dysfunktionella familjeförhållanden, svåra diagnoser, anknytningsproblematik, missbruk eller övergrepp av olika slag.
– De har ofta en väldigt osund relation till män, säger Petra Sköld.
Ett annorlunda inslag i verksamheten är katten Nova. Hon är en bengalkatt, som är en allergivänlig ras.
– Hon är tränad att kunna vara med i olika situationer och syftet är att hon ska vara med när det är svåra samtal.
Många av flickorna har svårt att prata.
– Det kan vara lättare att antingen tala direkt till katten eller att prata och samtidigt hålla på med den. Då kan katten vara lite mer i fokus i stället, säger Maya Fjällström.