Nytt hopp för långtidsarbetslösa

Mindre pappersvänding och mer mänsklig kontakt.
Det är Arbetsförmedlingens nya vapen mot långtidsarbetslösheten.
Projektet heter Jobbnätet och har redan blivit en dundersuccé.
- På tre månader har vi fått ut nästan hälften av arbetssökarna på nya jobb, säger projektledaren Arne Björkman.

LULEÅ2007-06-30 06:00
Funktionshindrade och invandrare har varit en kronisk huvudvärk för Arbetsförmedlingen. Oavsett konjunkturen har dessa grupper stått kvar i arbetskön år efter år och förstört statistiken.
Men sedan i mars har Länsarbetsnämnden i Norrbotten ett nytt redskap för att få ut de långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden - projektet Jobbnätet.
Jobbnätet har funnits i Stockholm i tre år och varit så framgångsrikt att det exporterats till andra län i landet.
Tanken bakom Jobbnätet är enkel. Om arbetsförmedlaren lägger ner lika mycket tid på arbetsgivaren som på den arbetssökande, lär han eller hon känna båda parterna mycket bättre. Då är det lättare att matcha en arbetssökande till ett specifikt jobb.
Och resultaten har varit så bra att Arbetsförmedlingen till och med kallade in till en presskonferens!
- Resultaten är mycket bra, nästan hälften av de 145 personer som deltagit i Jobbnätet har fått jobb och det handlar alltså om människor som stått utanför arbetsmarknaden i minst fem år, säger en glad Arne Björkman, projektledare vid Länsarbetsnämnden och betonar att det framförallt är småföretagen som visat sig villiga att anställa.
- Det originella med Jobbnätet är den intensiva kontakten med arbetsgivarna. Vi har ägnat mycket tid åt att knacka dörr och genom att kartlägga arbetsgivarnas behov har vi kunnat presentera möjliga lösningar i form av lämplig arbetskraft. Så har vi inte jobbat tidigare, säger Arne Björkman.

Osynliga jobb
Det bekräftas av Sirel Peensaar-Miell på Filmpool Nord som anställt en iransk animatör via Jobbnätet.
- Jag har upplevt som att handläggarna har nu en mycket större personkännedom. De känner till arbetssökarnas kompetens på ett helt annat sätt och då är det mycket lättare att få till en matchning, säger Sirel Peensaar-Miell.
Jobbnätet har dessutom en bonus. När handläggarna började besöka arbetsgivarna upptäckte de att det fanns en mängd "osynliga jobb" på arbetsmarknaden, det vill säga jobb som inte annonserats därför att arbetsgivaren inte haft tid eller ork att ta tag i det.
Länsarbetsnämnden har genomfört en företagsenkät som visar att andelen "osynliga jobb" uppgår till 17 procent av den totala sysselsättningen.
Om Jobbnätet är en så bra metod, varför har ni infört den först nu?
- Vi har nu valt att prioritera de här utsatta grupperna som varit arbetslösa i mer än fem år, framförallt allt funktionshindrade och utlandsfödda medborgare, säger Arne Björkman.
Det verkar vara en dyr metod.
- Jo, det är klart att det kostar mera, men eftersom vi har fått ut så många människor på arbetsmarknaden blir den kostnadseffektiv. Så länge den fungerar fortsätter vi, säger Arne Björkman.
Jobbnätet kommer införas på alla arbetsförmedlingar i landet från den 2 juli, då aktivitetsgarantin slopas och ersätts med den nya jobb- och utvecklingsgarantin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om