Nytt grepp för att nå unga

1.200 ungdomar i Luleå saknar fullständiga slutbetyg från gymnasiet. Nu prövas ett nytt grepp för att motivera ungdomarna att läsa upp sina betyg.

UNGA I FOKUS. Vuxenutbildningen i Luleå har fått extra pengar för att nå 1.200 ungdomar som saknar gymnasiebetyg. Projektledaren Gunnar Holmkvist står längst till vänster på bilden, i mitten Lovely Quesada och till höger Ali Mohsin, två Sfi-elever.

UNGA I FOKUS. Vuxenutbildningen i Luleå har fått extra pengar för att nå 1.200 ungdomar som saknar gymnasiebetyg. Projektledaren Gunnar Holmkvist står längst till vänster på bilden, i mitten Lovely Quesada och till höger Ali Mohsin, två Sfi-elever.

Foto: Anders Alm

Luleå2010-09-11 06:00
Det är Vuxenutbildningen i Luleå kommun som fått extra pengar av kommunstyrelsen för en speciell satsning riktad till arbetslösa ungdomar mellan 18 och 25 år som saknar slutbetyg från gymnasiet. Ungdomarna har svårt att få jobb och därför försöker man motivera dem till att läsa in gymnasiekompetensen på Vuxenutbildningen. - När vi har kö till utbildningar hamnar ungdomarna sist i kön, förordningarna är skrivna så att ju äldre man är desto bättre ligger man till för att komma in. Nu har vi fått pengar för att satsa på ungdomar under 25 år, säger Gunnar Holmkvist som är rektor och projektledare på Vuxenutbildningen. Unga når unga
Men det är inte så lätt att nå ut till målgruppen, sekretess hos socialförvaltningen gör till exempel att man inte kan få några uppgifter därifrån om de aktuella ungdomarna. För att nå ut till ungdomarna prövar man nu ett helt nytt grepp. - Vi ska anställa två arbetslösa ungdomar på tre månader. De ska vara ute där ungdomar är och göra reklam för utbildningen, berättar Gunnar Holmkvist. De två ungdomarna som får jobbet kommer att få en unik möjlighet tillägger han.- Två dagar i veckan kommer de att få vara på en reklambyrå och lära sig kommunikation, säger Gunnar Holmkvist.Efter tre månader ska en utvärdering göras. Om det visar sig vara en lyckad arbetsmetod kommer man eventuellt att anställa två nya ungdomar, som får fortsätta arbetet med att sprida information till sina jämnåriga.I första skedet erbjuds ungdomarna som kommer till Vuxenutbildningen att delta i en kurs som kallas vägvalet, som syftar till att motivera dem för fortsatta studier. På prov i tre månader
- I förlängningen vill vi att de ska läsa upp sina betyg, säger Gunnar Holmkvist.Den första gruppen om 15 ungdomar börjar sin kurs redan nu på måndag. Vuxenutbildningen räknar med att kunna erbjuda upp till 500 kursplatser per år under tre års tid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!