Nytt försök bygga pumpstation på Lövskatan

Kommunens planer att bygga en pumpstation på Lövskatan har stött på patrull och nu gör kommunen ett nytt försök att få till stånd pumpstationen.

Så här kommer pumpstationen på Lövskatan att se ut, om kommunen får bygglovet beviljat. Fasaden är i cortenplåt.

Så här kommer pumpstationen på Lövskatan att se ut, om kommunen får bygglovet beviljat. Fasaden är i cortenplåt.

Foto: Luleå kommun

Luleå2021-08-24 06:30

Pumpstationen är en del i etapp 2B i VA-projektet Östra länken. För drygt ett år sedan beviljade miljö- och byggnadsnämnden bygglov för en pumpstation på 180 kvadratmeter (12x15 meter) som skulle byggas på ett grönområde mellan Svartövägen och Aronstorpsviken, mitt emot Cronimets anläggning på Lövskatan. 

Placeringen av pumpstationen ifrågasattes av boende på Lövskatan, som överklagade bygglovet till mark- och miljödomstolen i Umeå. Domstolen har inte prövat målet än.

Nu har kommunen lämnat in en ny ansökan om bygglov, för att bygga en större pumpstation, cirka 365 kvadratmeter stor samt en liten nätstation på cirka 6,5 kvadratmeter.

– Det har gjorts en del justeringar kring fasaden och byggnaden har flyttats något, det är därför vi söker om bygglovet, säger Petra Viklund, VA-chef Luleå kommun.

Hur tidskritiskt är bygglovet för pumpstationen?

– Det här är fördelen med att jobba i samverkan, vi kan planera om ifall det drar ut på tiden, säger Petra Viklund. 

Ansökan ska behandlas av miljö- och byggnadsnämnden på onsdag. Förvaltningen föreslår att bygglov ska beviljas, trots att åtgärden strider mot gällande detaljplan. Området är planlagt som park eller plantering. 

Kommunen har undersökt rättspraxis från mark- och miljööverdomstolen där bygglov har beviljats för pumpstationer på parkmark. 

– Projektet pågår fram till 2026, det här behöver bli byggt under den här perioden, säger Petra Viklund. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!