Förväntningarna är skyhöga inför den 9 december, när det första flygplanet ska avverka den 200 mil långa sträckan från Heathrow flygplats till Luleå Airport.
Det är inte första gången. För elva år sedan genomfördes ett försök att etablera ett direktflyg mellan Norrbotten och Storbritannien. Det varade i några månader.
– Det hände före min tid, men jag har förstått att tidtabellen inte var lyckad. Flyget gick på lördagar och det är klart att om man ska till London för att se fotboll vill man kanske inte ägna lördagen till att resa. Nu handlar det om två turer i veckan. Det borde passa både affärslivet och turister, säger flygstationschef Ann-Christin Viklund.
Länets besöksnäring har de senaste åtta åren bearbetat internationella reseagenter och flygbolag. Det handlar om en långsiktig strategi från Swedish Lapland visitors board, Luleå business regions och Luleå Airport.
Under åren har brittiska reseoperatörer bjudits in till Norrbotten för att marknadsföra vinterdestinationer i bland annat Harads, Råne älvdal, Kalix och Luleå.
Nu har reseagenter förhandsbokat stolar i sådan utsträckning att flygbolaget SAS bestämt sig för att trafikera sträckan med en Airbus-plan som har plats för 180 resenärer.
– Flera av länets besöksnäringsföretag har en längre tid arbetat för att få hit resenärer från Storbritannien utan att behöva passera Stockholm. Det är ett viktigt steg för att stärka Luleås position som en attraktiv och lättillgänglig destination. Londonflyget är en förutsättning för att våra företag ska kunna utvecklas och växa, säger affärsutvecklare Karin Åberg.
Storbritannien är den tredje största exportmarknaden för norrbottniska företag. På listan märks namn som Stenvalls trä, LKAB, SSAB, Gestamp, Billerud, Baxter (före detta Liko), Smurfit Kappa, Anva Components och Fällkniven.
Linda Nilsson, vd i Norrbottens handelskammare, betecknar direktflyget som ett viktigt framsteg.
– Det skapar en möjlighet - i första hand för besöksnäringen - men England är också en av våra viktigaste marknader trots att landet lämnat EU. Vi har kommunicerat ut den här möjligheten till att träffa engelska affärsbekanta på ett enklare sätt och rent att bjuda dem till Norrbotten, säger Linda Nilsson.
Den ursprungliga planen var att direktlinjen till London skulle haft premiär för ett år sedan, men flygoperatören SAS valde i sista stund ställa in trafiken på grund av ökad smittspridning.
Nu sker premiärflyget den 9 december och linjen trafikeras fram till den 13 mars. Flygplanen landar i Luleå två gånger i veckan, på fredagar och måndagar.
Flygoperatören vill inte kommentera bokningsläget, men har redan valt att ställa in åtta avgångar under perioden 10 januari-9 februari.
– Vi såg en riktigt låg efterfrågan under perioden. Alla passagerare som var bokade på dessa avgångar har blivit informerade och ombokade, meddelar presschef Anna Sandell på SAS.
Trots de inställda turerna råder det en spänd förväntan bland länets turistföretag. På senare år har flygplatsen i Luleå fått nya destinationer i Europa; Paris, Düsseldorf och nu London.
– Om vi ska få folk att flytta hit behöver Luleå kommun komma närmare Europa och då behöver vi få till stånd flyglinjer till storstäder som London oavsett om det sker bara en del av året, säger affärsutvecklare Karin Åberg på Luleå business region.