Nytt forskningsinstitut i Arjeplog

Fjällen kan synas vara opåverkade av människan. Det stämmer inte.  Ett nytt forskningsinstitut i Arjeplog ska bygga vidare på forskarnas rön.

VITA FLÄCKAR. "Det finns så många vita fläckar som behöver fyllas ut" säger Ingela Bergman, chef för det nya Institutet för subarktisk landskapsforskning som öppnar i Arjeplog.

VITA FLÄCKAR. "Det finns så många vita fläckar som behöver fyllas ut" säger Ingela Bergman, chef för det nya Institutet för subarktisk landskapsforskning som öppnar i Arjeplog.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2009-03-05 06:00
Om en månad invigs Institutet för subarktisk landskapsforskning i Arjeplog. Chefen Ingela Bergman är van att vända på invanda föreställningar om det orörda fjällandskapet. Nu vänder hon på föreställningen att forskning ska vara knuten till universitet och högskolor. Det nya institutet är en självständig enhet under Silvermuseet. - Vi förändrar forskningsgeografin. Forskning har traditionellt varit kopplad till universitet och tätorter. Vi visar att det går att utveckla kreativa, starka forskningsmiljöer även på små orter, säger Ingela Bergman som är chef för Silvermuseet. Institutet är finansierat med externa medel och har blivit verklighet efter sju års arbete i det tysta. Länsstyrelsen har finansierat den förstudie som lagt grunden och landstinget bidrar också. Internationellt erkänd
Institutet bygger vidare på den forskning som bedrivits vid Silvermuseet i flera stora projekt. Resultaten har publicerats i internationella vetenskapliga tidskrifter. Forskarnas rön som visade att inlandsisen smälte tusen år tidigare än vad man tidigare hade trott har väckt störst uppmärksamhet. Genom att ta hänsyn till landhöjningens effekter i fjällvärlden har man kunnat rekonstruera landskapet som det då såg ut. Det i sin tur ledde till fyndet av 9.800 år gamla boplatser två mil öster om Arjeplog. Mänsklig påverkan
Sex till åtta forskare ska knytas till det nya institutet. Forskningen är inriktad på att studera hur och i vilken utsträckning som människan har påverkat ekosystemen i det subarktiska landskapet. - Det är roligt, det finns så många vita fläckar som behöver fyllas ut, säger Ingela Bergman om det nya institutet. Invigningen sker fredagen den 3 april, då det också är öppet hus för allmänheten.
Institutet ska bedriva grundforskning med inriktning på sambandet mellan människans landskapsutnyttjande och ekosystemens förändringar i området kring polcirkeln. Budget: sex miljoner kronor per år. Lokaler: 600 kvadratmeter kontor och laboratorier i anslutning till Silvermuseet i Arjeplog. Personal: chef Ingela Bergman, docent i arkeologi, Lars Liedgren, fil doktor i arkeologi, två ekologer, en markkemist, en bibliotekarie och en informatör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!