Odlare av olika slag är alltid i händerna på vädrets makter och vädrets makter har inte varit nådiga med bärodlarna i Mockträsk. Bodenbyn, precis på kommungränsen mellan Luleå och Boden, är den största jordgubbsodlaren i Luleå- och Bodenområdet. Det finns två olika företag som odlar jordgubbar i byn, Mockträsk bärodling och Mockträsk jordgubbar.
– Vi samarbetar och hjälps åt en hel del, vi är inte bittra konkurrenter alls. Vi håller ihop, säger Maria Bodin på Mockträsk jordgubbar.
I år kan ett extra gott samarbete behövas för det ser inte bra ut på odlingarna och orsaken är det regn som föll under fjolåret. För fjolåret innebar regnandet att mogna bär förstördes, de blev för mosiga för att sälja. Dessutom innebär för mycket regn att det kan bli gråmögel som också gör bären osäljbara.
I fjol plockade Maria Bodin och Mockträsk jordgubbar ungefär hälften mot ett vanligt år och det ser inte bra ut i år heller. Boven är densamma – fjolårets regnande.
– Det här året kommer bli det sämsta som vi haft, konstaterar Maria Bodin.
Hon fortsätter:
– Det var ingen bra sommar i fjol och i år lär det bli ännu sämre i och med att vi har så få plantor kvar. Det ser mörkt ut.
Allt regn som föll i fjol gjorde att det var väldigt blött i odlingarna, när tjälen frös till blev det för många plantor som tog skada.
Det blöta fjolåret blev, och är även i år, en kostsam historia.
– Vi planterade några tusen nya plantor ifjol och de kunde vi i princip inte plocka något av i och med att det regnade så häftigt på dem och de blev förstörda. Det var pengarna i sjön, säger Maria Bodin.
Under sommaren är odlingarna vid Mockträsk ett populärt utflyktsmål och många kommer dit både från Luleå och Boden, men även mer långväga än så, för att kunna plocka sina egna jordgubbar i det så kallade självplocket. Inte sällan kommer hela familjer och plockandet har blivit ett sommarnöje och tradition med barnen.
Men självplock är bara glömma i år vid Maria Bodins jordgubbsland.
– Nej, det kommer det inte bli. Vi kommer plocka det vi kan till förbeställda bär. Alla kommer inte få men vi kommer plocka det vi kan i alla fall, säger Maria Bodin och fortsätter:
– Det är synd för det är väldigt många som vill ha jordgubbar, vi får neka många.
Hos grannen på andra sidan sjön är läget också dystert.
– Vi skojade med kunderna ifjol och sa att det kunde i alla fall inte bli sämre men det kunde det tydligen bli. Det blir nog det sämsta året för oss också, säger Salvador Solsona som driver Mockträsk bärodling tillsammans med sin fru Ann Solsona.
Mockträsk bärodling bedriver en klart större verksamhet än Mockträsk jordgubbar och de odlar och säljer även andra bär som svarta vinbär, åkerbär och hallon.
– Vi får verkligen hoppas att det inte blir ett tredje år också för då blir det konsekvenser. Det blir känsligt eftersom det är vår huvudsyssla, säger Salvador Solsona.
Jordgubbar och hallon är deras största källa till inkomster och olyckligtvis är det just dessa bärsorter som tagit rejält med stryk.
– Det är jättestora vinterskador. Speciellt på hallonen, där är nog 85 procent borta, säger Salvador Solsona som misstänker att extremkylan i vinter också bidragit till de förstörda plantorna.
Något självplock blir det inte.
– Det kommer absolut inte räcka till för självplock och många kommer bli utan bär i år. Vi har sagt till kunderna att inte räkna med några bär, säger Salvador Solsona.