Kommunen har tagit fram ett förslag till ny detaljplan för brandstationstomten i kyrkbyn som är ute på samråd. Efter det att planen varit ute på samråd planerar kommunen att markanvisa området till en aktör som får rätt att bebygga området med bostäder.
– Nu går vi ut på samråd med ett grovt förslag av vad som skulle kunna vara på den här platsen. Sen tänker vi oss att vi efter samrådet ska försöka hitta någon att markanvisa det här till och att den som blir markanvisad helt enkelt får ta fram ett förslag om vad som skulle kunna byggas på platsen, säger planchefen Frida Lindberg.
Ett mer detaljerat förslag till detaljplan kommer att tas fram till granskningsskedet. Enligt tidplanen bedöms den nya detaljplanen kunna antas av kommunfullmäktige under fjärde kvartalet 2025.
I det nu liggande planförslaget föreslås att området bebyggs med bostäder i en gles struktur. Flerbostadshus, parhus och kedjehus är tänkbara på området, som föreslås delas i två delar av en ny gång- och cykelväg. Gång- och cykelvägen ska koppla samman Kaptensvägen och Kockvägen.
Husen på den övre delen av området, närmast Lulevägen, föreslås få en högsta nockhöjd på sex meter och på nedre delen av området tillåts en högsta nockhöjd på åtta meter. Byggnadsarean för ett hus begränsas till högst 275 kvadratmeter och husfasaderna får inte bli längre än 22 meter. Det finns också en begränsning av byggrätten till högst 20 procent av fastighetens area. Området är cirka 2,1 hektar stort. Det innebär att det ryms cirka 15 hus på området.
– Vi är fortfarande öppna för att justera utifrån om vi får in förslag som vi tycker är bra och tillför något till området som helhet, säger Frida Lindberg.
Tre olika taktyper ska vara tillåtna enligt planförslaget; sadeltak, mansardtak eller valmat tak. Fasaderna ska vara i trä eller tegel i varma kulörer, gula, bruna eller röda. Infart för bilar till området ska ske via Helenelundsvägen, det blir förbjudet att anlägga utfarter mot Lulevägen.
Har ni funderat på att göra ett villaområde av det?
– Vi tror att den här platsen går att använda på ett annat sätt än ett villaområde. Det finns ju också mycket villor i direkt anslutning till området, säger Frida Lindberg.
Byggnaderna som i dag finns på området kommer att rivas och masten kommer att flyttas. Marken är förorenad och måste saneras innan man bygger bostäder på området, mätningar har påvisat PFAS i marken.