Nytt badhus vill testa privat modell

Det nya badhuset på Hertsön ska bli privat. Ett besked som möts av blandade reaktioner bland de berörda.

Som andra. Huvudsaken att badhuset har samma villkor för gästerna på Hertsön som för alla andra menar Jennifer Hedström. Här med dottern Alexandra Hedström och dennes kompis Tindra Rundqvist.

Som andra. Huvudsaken att badhuset har samma villkor för gästerna på Hertsön som för alla andra menar Jennifer Hedström. Här med dottern Alexandra Hedström och dennes kompis Tindra Rundqvist.

Foto: Linda Wikström

Luleå2015-04-14 06:38

Hertsön badhus är i dåligt skick och ska rivas. Ett nytt badhus ska byggas strax intill. Fritidsnämnden vill se en OPS-upphandling för detta – allt det har Kuriren berättat.

På måndagen godkände kommunstyrelsens arbetsutskott upplägget.

– Men det är först när vi tar nästa steg som vi vet om detta kan fungera, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke.

OPS (offentlig privat samverkan) innebär att någon annan än kommunen bygger, äger och driver badhuset. Kommunen betalar sedan en årlig ersättning för att badhuset hålls öppet för allmänheten. Detta regleras i ett avtal.

Men kommunen vet ännu inte om någon privat aktör är intresserad av denna lösning.

– OPS är något nytt för Luleå. Det blir spännande, fördelen är att man flyttar den ekonomiska risken till en entreprenör, säger Anders Josefsson (M).

Badhus är riskfyllda projekt och Luleå kommun har drabbats av dyrbara skador på badhusen i Gammelstad och i centrum. Och det är därför som kommunen nu söker en ny lösning.

– Ja, det beror på strulet vi haft. Det skulle vara intressant att se en sammanställning på vad det kostat, säger Stålnacke.

Men både Vänsterpartiet och Miljöpartiet motsätter sig OPS. Båda partierna vill att kommunen själv äger och driver det nya badhuset.

– Det finns många oroande tecken med OPS. Umeå, Höör och Malmö är kommuner som provat men gått tillbaka till kommunal drift, säger Jan Nyberg (MP).

Kommunledningen lovar två saker – Hertsön ska få ett nytt badhus och besökarna där får samma villkor som på andra badhus.

– Först ska vi ha alla fakta på bordet innan vi tar ett beslut, säger kommunalråd Niklas Nordström.

På Hertsön mottas beskedet om privat drift lite olika.

– Så längre priser och annat är desamma som för andra spelar det väl inte så stor roll, säger Jennifer Hedström, med dottern Alexandra Hedström och Tindra Rundqvist.

Stigbjörn Sundqvist, som besöker badhuset tre gånger per vecka, är mer skeptisk.

– Jag tror nog att det blir dyrare för kommunen, i längden, säger han.

Ann Lidman badar med barnen Linnea och Liam.

– Huvudsaken är ju att det finns ett badhus som är öppet. Jag hoppas inte de river det gamla innan de byggt det nya, säger hon.

De anställda är mer oroliga.

– Det känns väl inte så tryggt med privat drift. Man undrar också om det inte blir väldigt dyrt för kommunen, säger Hans Funck, badmästare.

Han och kollegan Camilla Brun tröstar sig med att badmästare är ett bristyrke.

– Synd att inte står ett nytt badhus på plats i dag, vi har ett uppsving i antal badande just nu, säger Camilla Brun.

Badhuset har fem anställda.

Marknaden för privata badhus domineras av bolaget Medley som drivet ett 30-tal badhus, äventyrsbad, gym och utomhusbad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om