Sveriges och Europas järnvägsnät ska digitaliseras. Det gamla säkerhetssystemet ATC (Automatic train control) ersätts av det nya ERTMS (European rail traffic management system).
EU:s mål är en järnväg i Europa där tekniken hänger samman. För Sverige är ett skifte också nödvändigt då mycket av utrustningen har nått sin livslängd. Malmbanan är högt prioriterad.
– Signalanläggningen på Malmbanan är den äldsta vi har i Sverige, säger Anders Åkeson, projektchef vid Trafikverket.
Bytet av signalsystem från Luleå till Riksgränsen kostar runt två miljarder kronor. I veckan blev det klart att japanska Hitachi levererar ERTMS-systemet till den 14 mil långa sträckan mellan Gällivare och Boden, ett kontrakt värt 149,3 miljoner kronor. Sedan tidigare har Trafikverket avtal med kanadensiska Bombardier för Gällivare-Riksgränsen.
Med teknikskiftet försvinner ljussignaler och skyltar. I stället får lokföraren körbesked och annan information i en monitor. Signalerna når loket via radio.
– Det är en stor fördel att man har kontakt med signalanläggningen hela tiden, i stället för att bara kunna se ljussignalen när man passerar den.
Utrustningen längs banan måste moderniseras innan övergången kan ske. Under förra sommaren driftsattes ny utrustning längs sträckan Sikträsk-Lina älv.
Arbetena fortsätter kommande sommar. 2023 ska ERTMS vara i drift hela vägen mellan Boden och Riksgränsen. Sträckan Boden-Luleå driftsätts 2026.
Hotet mot tidsplanen är snödjupet och tjälen.
– Förra året hade vi snö till slutet av maj och tappade en fjärdedel av byggsäsongen.
ERTMS finns redan på Haparandabanan och Ådals-Botniabanan. Den senare drabbades först av många förseningar till följd av brister i systemet.
– Det var lite kärvt i början men nu levererar vi en järnväg med bättre punktlighet än vad de gamla banorna gjorde.
Från LKAB uttrycktes till en början kritik mot det tidiga införandet på Malmbanan, då man befarade liknande störningar.
– Det har lugnat sig i den frågan. Vi hjälper LKAB med teknikfrågor och de är ganska trygga i situationen, säger Anders Åkeson.
Norrmännen är också med på tåget, trots att de står utanför EU. Ofotenbanan, det vill säga Malmbanan från Riksgränsen till Narvik, förses också med det nya systemet.
– De har upphandlat och håller på med byggnationer och utveckling just nu, säger Åkeson.