I fjol var det "påtagligt mycket" vinterkräksjuka, enligt Nystedt.
Klart är att smittan återkommer varje år, och främst mellan november och april.
– Det är lite olika hur intensivt det är. Det brukar vara fall varje år, säger han.
Vad skiljer den mot en vanlig magsjuka?
– Det som skiljer är debuten. En vanlig magsjuka brukar börja med att man mår lite halvlurigt och så bryter det ut efter någon timme. Med vinterkräksjuka så går man från frisk till jättesjuk på kort tid, det är ofta väldigt snabbt förlopp. Tarmarna håller nästan på att komma ut, så mycket kräks man, säger Anders Nystedt.
Vinterkräksjukan beskrivs som kort, och intensiv. Den smittar via kräkningar eller mat och dryck som hanterats av en person som är sjuk. Så god handhygien är viktigt, framhåller Region Norrbotten bland annat i sina sociala medier.
I dessa tider är det många som besöker julbord.
– Om man har vinterkräksjuka och inte har tvättat händerna riktigt som man ska, och så pillar man på julskinkan. Då kan det hamna virus i maten. Vi har sett det flera gånger, att det blivit utbrott i samband med julbord, säger Anders Nystedt, och lägger till:
– Men smittskyddsläkaren i Norrbotten tycker inte att man ska undvika att käka julbord, för risken är ju ändå så pass liten.
Symtom är illamående, kräkningar, ont i magen, diarréer, ont i kroppen, feber och/eller huvudvärk.
Enligt 1177 ska barn som går på förskola vara hemma två dygn utan att de har kräkts eller haft diarré.
Barn som går i skolan ska stanna hemma minst ett dygn efter de blivit friska.