Nygammal marknad

På fredagen återupplivades en marknadsplats i Luleå. Och det blev en riktig rivstart för Sujinda Dokmai Johansson, Börjelslandet, och Ulla Rismalm från Mastskär utanför Örarna.

LOCKANDE SAFTER. Safter av bär från länet såldes också när marknaden drog igång på Nytorget.

LOCKANDE SAFTER. Safter av bär från länet såldes också när marknaden drog igång på Nytorget.

Foto: Patrik Häggqvist

Luleå2011-08-13 06:00

- På mindre än en halvtimme hade vi sålt slut på alla blåbär och det mesta av hjortronen. Så visst kan vi tala om rivstart. Sommartid kommer jag alltid hem för att ta vara på alla fina produkter i Norrbottens natur, säger Ulla Rismalm. Hon bor annars större delen av året i Guordamar på spanska Costa Blanca.

Både Ulla och Sujinda delade på ett av de åtta stånden på det som kallas Nytorget mellan Åhléns och Handelsbanken, där Nygatan korsar Storgatan i centrala Luleå. Förutom de slutsålda blåbären hittade vi attraktiva åkerbär, hjortron och skogshallon, både färska och som sylt. Dessutom torkad svamp och hembakad klådda. Alla bär och svampen har de två kvinnorna naturligtvis plockat själva.

Hembakat fikabröd
- Nu väntar vi på sensommarens svampsäsong. Vi hoppas att vi kan erbjuda nyplockad svamp redan nästa fredag. Det är ju tänkt att den här marknadsplatsen ska fortsätta varje fredag, säger Ulla Rismalm.

Arrangör för marknaden är Lantbrukarnas Riksförbund i Råneå-Vitå. Men produkter från lantbruk och odlingar såg vi inte mycket av.

- Jag hyr in mig i en bagarstuga i närheten av Piteå. Och där bakar jag mjukt tunnbröd. Men annars satsar jag mest på hembakat fikabröd, säger Astrid Henriksson, där hon står med sitt stånd vid Åhléns huvudentré.

Astrid har bott i Luleå i 30 år men bor nu i Jämtland. Nu i sommar hälsar hon på gamla bekanta i Norrbotten och bakar då och säljer bland annat anisbröd, rån, dajmrulltårta, vaniljbullar, havrekex och allbrankaka. Den sistnämnda innehåller en massa godis.

Nyrökt forell
Från Svartöstaden och Luleå Konfektyr fanns Eva Hagström och Linda Vikman Pallin på plats. Deras bord dignade av karamellstrutar och annat godis. Men även safter, sylt och marmelad gjorda av olika bär från länet.

Forell direkt från röken kunde också inhandlas på den nygamla marknaden. Och det var många som passade på att köpa med sig en eller två nyrökta firrar, som odlats fram i Kalixtrakten.

- Det är första gången jag är här med mitt rökeri. Jag är nöjd med affärerna och tänker återkomma. Fler och fler vet ju då att jag finns på plats, säger Jan Nilsson, som kommer från Krokträsk, Niemisel.

Bland dem som passade på att köpa en nyrökt forell var Sigvard Stridsman, 92, Luleå med dottern Ingrid Hedin, 64.

- Det här passar perfekt till vår lunchmat. För en massa år sedan rökte jag själv ofta sik ute i min stuga i Hamnholmen, berättade Sigvard Stridsman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!