Personalen blev intresserad av patientens journal eftersom han är en mycket känd person. Trots att ingen i personalen hade hand om honom gick var och en av dem in i journalen.
Det var vid en rutinkontroll som dataintrånget avslöjades. Logglistor visade vilka som gått in i datajournalen. En kontroll visade att ingen av de fem sjuksköterskorna eller de tre övriga anställda hade med patienten att göra.
Det betydde att ingen av dem hade rätt att gå in i patientens journal.
Då agerade ansvariga på avdelningen. Säkerhetschefen Anders Öhlund kopplades in. Efter möten och samtal beslutade verksamhetschefen på avdelningen att de åtta anställda skulle tilldelas var sin skriftlig varning.
De fick också nya inloggningsverktyg och en extra lektion i de sekretessregler som gäller inom sjukvården.
Har polisanmält intrång
Den patient som blev utsatt för dataintrånget har polisanmält det inträffade.
- Vi välkomnar polisanmälan, speciellt som lagen är glasklar: det de åtta gjorde är inte tillåtet eftersom det bryter mot patientdatalagen och bestämmelser som Socialstyrelsen satt upp.
- Allt detta kände de åtta till eftersom de, precis som all annan personal, har skrivit på ett sekretessavtal.
Det säger Anders Öhlund som är landstingets säkerhetschef.
Inleda förhör
Det är åklagaren Mikael Lundquist som är förundersökningsledare. Han säger att polisanmälan är så färsk att förundersökningen inte kommit så långt. Han räknar med att det ska komma igång inom ett par veckor .
- Vi ska ta del av det material som landstinget har när det gäller vilka personer som loggat in i patientens journal. Sedan ska vi inleda förhör och samtal med samtliga inblandade. Allt detta kommer att ta tid. Därför är det i dagsläget omöjligt att säga när vi är klara att fatta beslut om vad som ska hända efter det, säger Mikael Lundquist.
Fotnot: Dataintrång kan ge upp till två års fängelse.