Videon är inte längre tillgänglig
Av Sveriges nästan 800 000 hundar är ungefär en tredjedel smällrädda. Varje år behandlas cirka 35 000 av dem med lugnande medel för att ta sig genom nyårsfirandet när smällarna drar igång.
Den bästa lösningen är så klart att ta sin hund någonstans där det inte skjuts några fyrverkerier. Men för många är det inte en möjlighet. Binagårdens hund och kattpensionat får varje år några extra gäster över nyårshelgen av just smällrädda hundar.
– Vi har runt tio gäster just nu och så kommer det några fler under nyårsafton. Folk är ganska förutseende och ringer tidigt när de vet att de har en hund som är smällrädd eller en jakthund som de inte vill förstöra. Vi har en jakthund som är här varje år över nyår, säger Andreas Laine.
Andreas föräldrar har själv haft en jakthund som blev smällrädd under nyårsafton.
– Det var någon som kastade en smällare som small rakt under hunden. Sen så fort första skottet kom under jakten så blev han rädd och ville inte vara med och jaga längre, säger Andreas.
Vad kan både hundägare och vanligt folk tänka på?
– Först och främst så är det bra om folk visar hänsyn och bara skjuter och smäller under tolvslaget. Som hundägare kan man försöka rasta hunden länge i skogen på dagen och sedan gå ut med den igen tidigt nästa morgon. Lämna aldrig hunden ensam. Som hundägare har man ett ansvar för dess välmående, säger Andreas.
På Djurmagasinet på Storheden har många sökt hjälp åt sina hundar under de senaste veckorna.
– Det har blivit fler och fler som kommit in de senaste åren. Folk verkar ha fått upp ögonen för hur viktigt det är, säger Alexander Ylipää.
De säljer inte några av de tyngre läkemedlen. Det måste köpas hos veterinär.
– Vi har lugnande hälsokost både för katter och hundar och så har vi ett hundferomon som brukar fungera bra. Det är något som hundar utsöndrar när de är lugna och mår bra. Det blir som en dominoeffekt när det får hunden att bli lugn och börjar utsöndra det själv, säger Alexander Ylipää.