Nyår ofta värre än julen på kvinnojouren

Belastningen på kvinnojouren Iris i Luleå är ungefär den samma på jul som en vanlig helg. Under nyår och trettondagshelgen söker däremot fler hjälp hos jouren.

Mildred Hedman, taleskvinna för kvinnojouren Iris.

Mildred Hedman, taleskvinna för kvinnojouren Iris.

Foto: Josefin Silverberg

Luleå2014-12-28 16:58

För de anställda på kvinnojouren Iris är det viktigt att det känns som en riktig jul för de kvinnor och barn som finns på det skyddade boendet, trots den situation som de befinner sig i. På jourens skyddade boende har det varit julfest med mat och klappar.

– Det är viktigt att det finns en trygghet och julkänsla även fast man firar jul på ett skyddat boende, säger Mildred Hedman, taleskvinna för kvinnojouren Iris.

Över 1000 julklappar har kvinnojouren mottagit genom en kampanj som hotellkedjan ClarionSense haft. Tio kronor av de julklappar som donerats till jouren går till FN:s barnfond.

– De har varit jättegenerösa. Det här är barn som kanske aldrig någonsin har fått en julklapp, säger Mildred Hedberg.

Att antalet kvinnomisshandlar går upp under jul och nyårshelgen är en sanning med modifikation menar hon.

– Det har varit förhållandevis lugnt i jul för vår del. Det vi märker av är dels att kvinnor hör av sig innan helgerna och är oroliga över hur det ska gå. Sedan brukar vi också få många samtal efter nyår och kring trettondagshelgen, då man träffat släktingar.

Bostadsbristen i Luleå är något som påverkar kvinnojouren mycket. Utslussningslägenheter, som skulle kunna fungera som ett mellanboende när en kvinna lämnat en partner som misshandlar en finns inte i Luleå idag, även om Lulebo prioriterar bostäder för den gruppen. När det är fullbelagt på jouren hänvisar de till närliggande jourer eller socialjouren som även de har skyddade boende. Sista utvägen är hotell eller vandrarhem.

– Det är inte idealt, men det är ändå tak över huvudet, säger Mildred Hedberg.

För den som märker av att någon i sin närhet är utsatt och vill hjälpa kan det vara svårt att närma sig ämnet. Folk måste våga använda sitt civilkurage menar Mildred.

– Ofta hjälper det bara fråga hur någon mår. Då väcks ändå en tanke på att någon ser och märker att det är något fel, steget till att söka hjälp blir kortare, säger Mildred Hedberg.

I Norrbotten finns idag tio kvinnojourer varav en vilande. Förhoppningen är att en kvinnojour ska kunna starta upp igen i Övertorneå nästa år.

– Det finns ett behov där också, det kan jag lova.

josefin.silverberg@kuriren.com

0920/262900

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!