Nya uppgifter om branden på Varvet • Åklagaren: "Medvetet anlagd"

Den tekniska undersökningen visar att branden startat från bråte på spisen. "Det talar i min mening för att det är en medvetet anlagd brand", säger åklagaren Otto Neppelberg.

Räddningstjänsten var snabbt framme och kunde släcka branden.

Räddningstjänsten var snabbt framme och kunde släcka branden.

Foto: Ullrika Vallgårda

Luleå2024-07-11 11:22

Nyheten i korthet

  • Åklagaren Otto Neppelberg meddelar att branden som ägde rum den 24 juni på Gladans företagshotell i Luleå var medvetet anlagd.
  • Teknisk bevisning visar att branden startade från bråte på spisen i en lägenhet, vilket stärker misstankarna om att branden var anlagd.
  • En man i 30-årsåldern, känd av polisen sedan tidigare, är häktad misstänkt för att ha anlagt branden men nekar till brott.

Vi har tidigare skrivit om en brand som ägde rum den 24 juni på Gladans företagshotell på Trädgårdsgatan i Luleå. En timme efter branden greps en man i 30-årsåldern. Han häktades sedan misstänkt på sannolika själ för att ha orsakat branden.

Nu har åklagaren mer att berätta om fallet. Idag, torsdag, är sista dagen att väcka åtal. Åklagaren Otto Neppelberg meddelar att han istället har begärt förlängning under onsdagen.

Ny teknisk bevisning visar att branden har startat på spisen i lägenheten. Där hittade man bråte med brandfarlig vätska och föremålet som man tror har startat branden.

– Det talar i min mening för att det är en anlagd brand, en medvetet anlagd brand, säger Neppelberg.

undefined
Polisens tekniker undersökte byggnaden dagen efter.

Det är hypotesen som åklagaren utgår från, att den misstänkte ska ha startat branden med bråtet på spisen. Utöver det så visar uppgifter från räddningstjänsten att det fanns en spridningsrisk och att huset hade kunnat brinna ner.

Hur den misstänkta ställer sig till de nya uppgifterna vet inte försvararen Magnus Ericsson ännu.

– Jag har precis nåtts av de här uppgifterna, men hittills har den misstänkte fortsatt nekat brott, säger försvararen Magnus Ericsson.

undefined
Den misstänktas advokat Magnus Ericsson.

Den misstänkta mannen är känd av polisen sedan några år tillbaka och har dömts för flera brott. Vad det är för brandfarlig vätska och vilket föremål som man tror har använts för att starta branden vill åklagaren inte kommentera.

– Vi vill inte att det ska påverka den misstänktes vittnesmål, säger Neppelberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!