Företag står i kö för att hyra ut elsparkcyklar i Luleå

Är trenden med elsparkscyklar på väg till Norrbotten? Luleå kommun har under det senaste halvåret fått två förfrågningar från företag som vill starta uthyrning.

Luleå kommun har fått flera förfrågningar från företag som vill starta uthyrning av elsparkcyklar. Enligt avdelningsschef Robert Eriksson har Luleå kommun inte bestämt hur frågan hanteras.

Luleå kommun har fått flera förfrågningar från företag som vill starta uthyrning av elsparkcyklar. Enligt avdelningsschef Robert Eriksson har Luleå kommun inte bestämt hur frågan hanteras.

Foto: Anna Isaksson / Janerik Henriksson

Luleå2022-04-28 18:45

Förra helgen dök det upp en oannonserad armada av elsparkcyklar på Umeås gator, trots att uthyrningsföretaget saknar tillstånd för sina fordon på allmän plats. 

Nu förbereder sig Piteå kommun inför en liknande etablering i sommar, medan Luleå kommun intar en mer avvaktande position.

– Vi har ärendet på vår agenda, men är inte framme hur vi ska hantera frågan. Jag tror att det kan bli svårt att möjliggöra för detta i år, förklarar avdelningschef Robert Eriksson.

I dag finns det ett mindre antal privatägda elsparkcyklar i Luleå, som kan användas under förutsättning att de inte lämnas på allmän plats och kan utgöra ett hinder för fotgängare och cyklister. Parkerade cyklar anses utgöra en olycksrisk speciellt för synskadade personer.

Transportmedlet har fått lavinartad spridning i landets största städer, men finns numera även i mindre städer söderut. Nu verkar trenden vara kommen till Norrbotten.

Enligt Robert Eriksson på Luleå kommun har minst två företag hört av sig för att pejla intresset för en etablering i Norrbottens residensstad.

Ett icke-namngivet företag vill lansera elsparkcyklar med en topphastighet av 25 km/timmen och planerar att skapa 10-16 hotspot där fordonen ska parkeras. I presentationen anges inte exakt hur många fordon som ingår i flottan. 

– Vi har svarat att vi är inte mogna att ta ett beslut än. Vi behöver mer tid för att hinna analysera frågan och besluta hur den nya trenden ska anpassas till vår stad och gatustruktur. Det här generar inte bara fördelar utan det kan orsaka en del trafikincidenter. Ytterst är det här ett beslut som ska tas av politiken, understryker Robert Eriksson.

Transportstyrelsen har i en utredning lämnat förslag på förenklade regler för elsparkcyklar, men det väckte kritik från Sveriges kommuner och regioner. SKR vill gå ett steg längre och öppnar för lokala ordningsföreskrifter som kan begränsa användandet och säkerställa att inte cyklar överges på känsliga platser.

Robert Eriksson på Luleå kommun vill helst se att SKR tar fram nya riktlinjer.

– Det vore bra om det gick att skapa en helhetssyn som förhindrar att kommunerna agerar olika. Vi har sett hur den här trenden formligen exploderat under det senaste året. I vissa städer finns fenomenet överallt. Jag tycker att systemet kräver ordning och reda för om det börjar ligga elsparkcyklar lite här och var blir det plötsligt kommunens ansvar att ta reda på dem, säger Robert Eriksson.

Regler för elsparkcyklar

Elsparkcyklar ska framföras på samma sätt som en vanlig cykel, vilket innebär på cykelvägar och i viss utsträckning på bilvägar.

Yngre än 15 år? Då krävs hjälm. Transportstyrelsen rekommenderar dock alltid huvudskydd.

Det är inte tillåtet att skjutsa någon på en elsparkcykel.

Elsparkscyklarna får inte parkeras där de hindrar framkomligheten eller utgör en fara för andra trafikanter som fotgängare, cyklister, kollektivtrafik och biltrafik.

Källa: Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!