Nästan 5 000 resenärer pendlar mellan Luleå och Boden. En stor del av dem väljer att resa med bil.
I dagsläget går pendeltåget, som började köras under våren 2019, elva dubbelturer varje vardag mellan Boden central och Luleå central. Tåget stannar även i Sunderbyn och i Notviken. Men antalet resenärer är färre än önskat.
– Vi är själva inte nöjda med antalet, men vi tror att det kommer att öka. De här pendlarna har inte traditionen att åka tåg, sade Christer Berglund, affärschef vid operatören Vy AB, till NSD och Kuriren tidigare i september.
Nu har en ny tidtabell tagits fram för att underlätta för personer som arbetar vid sjukhuset i Sunderbyn. De tidigare tågtiderna innebar att personer som började arbeta tidigt på sjukhuset inte kom fram i tid. Den nya tidtabellen, som tas i bruk senare i höst, innebär att turerna tidigareläggs medan antalet turer per dag kvarstår.
– Vi har ändrat tiderna i den nya tabellen till vad vi tror ska passa pendlare bättre, säger Charlotte Reinholdt, projektledare för pendeltåget vid RKM, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten.
Målet för satsningen med pendeltåg mellan Luleå och Boden är att fler ska välja att åka kollektivt och låta bilen stå.
– Målsättningen är att pendlarna som reser med bil ska upptäcka tåget och på så sätt bli fossilfria. I södra Sverige är det vanligt att man pendlar med tåg och vi hoppas att det nu också ska passa den som annars alltid kör bil, säger Charlotte Reinholdt.
Någon tanke på att utöka antalet hållplatser för att öka intresset att ta pendeltåget finns inte.
– Just nu ser det ut på det viset och det finns ingen plan för att utöka antalet hållplatser. Tanken är att man ska ta busstrafiken från tåget som är anpassad till dessa tider. Därför har vi pendlarkortet som gör att resenären får hela resan ändå, säger hon.
Hon tror också att antalet resenärer kommer att öka när ombyggnaden av väg 97 startar till hösten.
– Att folk tar tåget är värdefullt både ur miljö- och trafiksäkerhetssynpunkt. Sedan kan man även tänka på hälsoaspekten, om man promenerar tio minuter från tåget, säger Charlotte Reinholdt.
Regionala kollektivtrafikmyndigheten planerar även en tåglinje mellan Luleå och Haparanda, med stopp i bland annat Kalix, men det är ännu inte klart när trafiken kan vara i gång.