Nya tågen måste avisas oftare

Temperaturväxlingar och för få serviceställen.Det är de två grundproblemen till den senaste tidens trafikstörningar för Norrtåg. I vart fall enligt tågtillverkaren Alstom.

EXPERTER PÅ PLATS. Temperaturväxlingar gör att det byggs upp is runt bromsarna, det handlar om flera ton is som till slut bromsar tågen. Bromsexperter från Tyskland är på plats för att komma till rätta med problemet.

EXPERTER PÅ PLATS. Temperaturväxlingar gör att det byggs upp is runt bromsarna, det handlar om flera ton is som till slut bromsar tågen. Bromsexperter från Tyskland är på plats för att komma till rätta med problemet.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2013-01-05 09:20

I dagsläget är sju av de tolv tågen som är tillverkade av Alstom i trafik. Fem står alltså fortfarande stilla. Under helgen har man tagit in extrapersonal och det jobbas för fullt vid serviceverkstaden i Umeå för att få fler tåg i trafik så fort som möjligt.

- Givetvis är det inte acceptabelt att det blivit så här. Vi vill att alla tåg ska rulla, säger Ulrika Andersson, kommunikationsdirektör vid Alstom.

Isblock på taket
Hon förklarar att tågen råkat ut för olika problem till och från. Exempelvis står ett tåg stilla för att det fått ett stort isblock på taket och ett annat tåg står stilla utanför Gällivare på grund av fel i strömledningarna.

- Men grundproblemet är temperaturväxlingarna då vi kör från Umeå och Sundsvall upp till Kiruna. Det byggs upp is runt bromsarna och det handlar om flera ton is som till slut bromsar tågen, förklarar hon.

En gång i veckan
Grundtanken är att tågen ska rulla i en vecka innan de ska in på avisning vid serviceverkstaden i Umeå. Och det ryms bara ett tåg åt gången. Dessutom finns det plats för ytterligare ett tåg som ska servas.

- Vi har ett kapacitetsproblem i depån och det försenar vårt arbete, erkänner hon.

Huv skyddar bromsarna
Enligt Ulrika Andersson tittar man nu på om det finns möjlighet till fler serviceställen där man kan avisa och även laga tågen. För de ser nu att tågen måste avisas oftare än en gång per vecka.

Två bromsexperter från fabriken i Tyskland är också på plats för att se hur man kan vintermodifiera tågen bättre.

- Bland annat bygger vi en huv utanför bromsarna för att förhindra isbildning. Vi är helt färdiga med ett av tågen och inom två veckor räknar vi med att alla tågen ska ha sådana här huvar, säger Ulrika Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om