Nya superroboten ska ge snabbare provsvar

Hela världen slåss om maskinerna – men Region Norrbotten lyckades kamma hem en på rekordtid. "Det underlättar vårt arbete enormt då svarstider kortas och vi har större kapacitet att behålla prover i regionen", säger Tina Asklin, teamledare molekylärbiologen vid Sunderby sjukhus.

Teamledaren för molekylärbiologen Tina Asklin och verksamhetschefen för biomedicinsk analys Karin Jones andas ut lite grann i och med den nya tekniken som stärker deras kapacitet.

Teamledaren för molekylärbiologen Tina Asklin och verksamhetschefen för biomedicinsk analys Karin Jones andas ut lite grann i och med den nya tekniken som stärker deras kapacitet.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2020-12-22 05:00

Planerna på att investera i den här typen av analysrobot har funnits ett tag vid Sunderby sjukhus. Men det var inte tänkt att inköpet skulle ske förrän nästa år.

– Vi köper inte den här maskinen endast för analys av covid-19 utan även för många andra analyser. Men pandemin gjorde att vi påskyndade det hela, säger Karin Jones, verksamhetschef biomedicinsk analys.

undefined
Teamledaren för molekylärbiologen Tina Asklin och verksamhetschefen för biomedicinsk analys Karin Jones andas ut lite grann i och med den nya tekniken som stärker deras kapacitet.

På grund av pandemin har även arbetet med att få i gång maskinen gått otroligt snabbt, enligt Jones.

– Vanligtvis tar det någon månad att få i gång en sådan här maskin men nu gör vi det på några veckor, vilket är rekordtid. Hemligheten är att ha en bra logistik.

Hon menar att arbetet inom alla kedjor i regionen flutit på och att personalen jobbat hårt.

– Det är en otrolig trygghet för oss på labb att vi nu kan andas ut lite grann och vara trygg i att vi har kapacitet. Vi kan också ge trygghet till verksamheten genom att vi kan leverera svar inom rimliga tider, säger Jones.

Tack vare det nya instrumentet behöver regionen inte skicka lika många prover till labbet i Uppsala. Det sparar en till två dagar gällande covid-19-provsvar.

– Svarstiderna kortas och vi har större kapacitet att behålla prover i regionen, säger Tina Asklin, som är teamledare inom molekylärbiologen.

undefined
Tina Asklin är teamledare för molekylärbiologen vid Sunderby sjukhus. Hon jobbar med den nya maskinen som underlättar deras arbete och kortar svarstiderna.

Analysroboten gör att kapaciteten i regionen mer än fördubblas.

– När maskinen är inkörd kommer vi så fort det bara går köra i gång med proverna. Vi räknar med att kunna använda maskinen i skarpt läge till årsskiftet.

Tekniken som maskinen använder kallas för PCR-teknik som betyder att den letar efter arvsmassan i viruset.

– Maskinen förstärker viruset genom flera kopior och skickar en stråle genom provet som bryts av arvsanlaget i viruset. Ju fortare det bryts, ju mer virus finns det. Innan detta sker måste provet behandlas, tidigare gjorde vi det manuellt men nu sköts det maskinellt, säger Tina Asklin.

Maskinen kan matas med prover löpande och två timmar efter att provet stoppats in kommer ett svar.

– Tidigare fick vi ladda en maskin med 24 prover åt gången och vänta i tre timmar på svar. Nu kan vi ladda maskinen allt eftersom och svaren kommer inom två timmar, vilket förbättrar flödet, säger.

undefined
Så här ser det ut när maskinen skickar provsvar, de kommer inte ut som ett ja eller nej utan de kommer ut som en kurva. Personal på laboratoriet tolkar sedan kurvan.

Svaren kommer inte ut som ett ja eller nej utan som en kurva. Personal på laboratoriet tolkar sedan kurvan. Hela proceduren – från det att provet kommer in till labbet, märks, putsas och analyseras – tar ungefär fyra timmar.

– Det här instrumentet har bidragit till att vi kan hantera covid-19 bättre i regionen.

undefined
En som hoppat rakt in i hetluften är den biomedicinska analytikern Magnus Sjöblom. Han började jobba på laboratoriet vid Sunderby sjukhus för bara tre veckor sedan.

En som hoppat in rakt i hetluften är den biomedicinska analytikern Magnus Sjöblom.

– Jag har läst kemi i Umeå och disputerat i Luleå inom kemiteknik och kände att jag ville göra en insats i den här pandemin. Så jag sökte jobb till laboratoriet här i Sunderbyn och började jobba direkt för tre veckor sedan, säger han.

– Det är jättespännande. Kul också att få vara med från början när vi integrerar den nya maskinen i vårt arbete. Jag hoppas att det här instrumentet gör att vi får lite avlastning så att jobbet blir lättare.

Analysroboten

Maskinen är ett amerikanskt instrument och modellen kallas Alinity M. Det är en automatiserad molekylär diagnostikanalysator som använder sig av innovativ teknik för att ge nästa nivå av effektivitet vid laboratoriet. Tekniken kallas för PCR-teknik, polymeras kedjereaktion. Maskinen är två meter hög och tre meter bred för att klara av armarna inne i roboten som sköter pipetteringen i 120 kilometer i timmen. Kostnaden ligger kring två till tre miljoner beroende på vilka tillsatsdelar man väljer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!