Strax före elvatiden på tisdag fylldes luften på Storgatan av dofter från världens alla hörn. Nåja, kanske inte exakt alla hörn men väl trettiotalet olika kök stod redo att inleda årets internationella matmarknad i Luleå. Några nyheter fanns på plats och marknaden tenderar att växa sig större enligt Robert Norrhede, eventansvarig.
– Vi brukar inte byta ut någon, mer fylla på. Problemet är ofta elen och att alla ska få plats, säger Robert Norrhede som hoppas att vädret ska vara med marknaden som pågår fram till lördag eftermiddag.
Mona Brännström och Lina Brännström, mor och dotter, var nästan först ut när matmarknaden öppnade. De valde pizza från det italienska köket.
– Det här var jättegott, konstaterar Lina Brännström när vi stör mitt i maten.
Att matmarknaden åter är på plats är något de uppskattar och de brukar testa lite olika saker.
– Vi tycker det är kul och det är roligt när det händer något i stan, säger Mona Brännström som gärna hade sett att matdelen kombineras med en vanlig marknad också.
I dag blev det mat men de köper även andra saker när marknaden är på plats.
– Vi brukar köpa fudgen men nu är vi så less på den, säger Lina Brännström och skrattar.
Andreas Bagarias jobbade i många år i Luleås restaurangvärld, bland annat på Pizzeria Lindos och Restaurang Kafelino, men nu är han ett stående inslag i matmarknaden under namnet Pappa greek. Namnet är en hyllning till sin pappa som var den som lärde honom den grekiska matlagningskonsten. När han nu återvänder till Luleå har han jobbat med marknaden sedan april.
– Det här blir bra, jag har längtat hit. Jag har sett hela Sverige nu, konstaterar han.
På turnén runt om i Sverige har han mött många nya människor men också gamla bekanta.
– Det finns inte en stad där det inte kommit fram någon och sagt att de ätit hos mig i Luleå, säger han och skrattar.
Beslutet att lämna restaurangen Kafelino är inget han ångrar.
– Jag skulle ha gjort det för länge sedan. Nu kan jag koppla bort stressen jag hade i restaurangen, säger Andreas Bagarias som givetvis bjuder på grekiska specialiteter som exempelvis gyros.
Lars och Karin Johansson har slagit sig ner på en bänk och mumsar på en stadig portion vilt, ett av de nya inslagen på årets matmarknad.
– Älgkebab. Det här var jättegott, himla trevligt, konstaterar Karin Johansson som ger rätten högt betyg.
Hon gjorde grundjobbet och valde sedan kök. Det blev ett säkert, och för oss svenskar, tryggt kort.
– Jag gick rakt upp och ner efter gatan och tittade och luktade och sen sa jag att det enda jag vill ha var det här. Men det libanesiska såg också gott ut, säger Karin Johansson.
Vid vissa kök bildas det köer och hos Bavarian Grill, som serverar tysk mat, börjar kön till surkålen och bratwursten byggas på. Men för Katja Güth Laitila, Luleåbo sedan många år men ursprungligen från Tyskland, föll valet på en annan tysk klassiker – currywurst.
En vanlig snabbmat, inte minst i huvudstaden, och det är en rätt hon verkligen passar på att äta om chansen finns.
– Är man i Tyskland och Berlin så måste man äta currywurst, säger Katja Güth Laitila som dessutom fick chans att snacka lite tyska när hon beställde maten.
Någon tvekan om vad hon skulle välja bland de cirka 30-talet matställen var det inte. De tyska smaklökarna fick bestämma.
– Jag styrde dit direkt så jag vet vad jag får, säger Katja Güth Laitila och skrattar.