– Vi är fast beslutna att göra något bra av det här projektet, säger Mats Jakobsson, arkitekt vid MAF arkitektkontor, som tillsammans med Folkets hus-föreningen ligger bakom Folkets energihus.
Turerna har varit många sedan Folkets hus brann ned 2003. Den senaste kom i slutet av november 2020, då Balticgruppen meddelade att man drar sig ur projektet, huvudsakligen eftersom besked i parkeringsfrågan dragit ut på tiden.
Balticgruppen hade föreslagit en modell där man friköper sig från ansvaret om att uppfylla antalet p-platser enligt Luleå kommuns norm, men någon lösning blev aldrig klar.
Umeåföretagets reträtt innebar att Folkets energihus var tillbaka på noll och tvingades ta nya tag.
I veckan ansökte man om ett nytt planuppdrag hos kommunen. Med ansökan presenteras också nya skisser. Ett antal korrigeringar har gjorts.
Bland annat att det nu är två hus på 15 våningar i stället för en sammanhållen huskropp. Två våningar i källarplan viks för parkeringar. Parkeringsinfarten är flyttad från Kattgränd till Skomakargatan, och huset är också tillbakadraget så att Skomakargatan inte behöver smalnas av.
Planen är att Folkets hus-föreningen ska hålla till på markplan, och att bygget i övrigt ska bestå av cirka 120 lägenheter. 70 parkeringar skapas i källaren.
– Det täcker parkeringsbehovet för bostäderna. När det gäller Folkets hus verksamhet krävs inte många p-platser. Den bedrivs ofta på kvällstid, exempelvis med evenemang. Men vi är öppna för en diskussion med kommunen om parkeringarna.
Jakobsson fortsätter:
– Vi tänker oss hyresrätter eller bostadsrätter, eller kanske en blandning. Eftersom vi bygger med parkering blir det sannolikt något dyrare lösningar. De lägenheter som ligger på lägre våningar kan vara billigare, kanske fungera som ett första boende för ungdomar.
Någon samarbetspartner på fastighetssidan är inte klar ännu, enligt Mats Jakobsson.
– Vi avser att driva planarbetet i egen regi och har inte formellt krokat arm med någon ännu.
Vilket tidsperspektiv har ni?
– Inom 1,5–2 år förväntar vi oss att en plan är klar.
En stor del av förarbetet är ju gjort. Borde det inte kunna gå snabbare?
– Absolut. Jag har varit med om planer i centrumläge som varit krångligare och som gått snabbare att ta fram. Nio månader är rimligt, med full backning från kommunen, säger Mats Jakobsson.