Färska siffror berättar hur många fästingobservationer som rapporterats in i sommar. Rapporter finns från samtliga av länets kommuner.
Piteå: 89, Luleå: 72, Kalix: 66, Haparanda: 38, Boden: 26, Gällivare: 9, Kiruna: 4, Jokkmokk: 3, Pajala: 3, Överkalix: 2, Övertorneå: 2.
Det är antalet inrapporterade fall i medborgarundersökningen Rapportera fästing som leds av SVA från maj i år, fram till 2027.
Totalt har 335 fall rapporterats in i länet, och i hela landet är det 18 627 rapporter.
– Det är ett fantastiskt gensvar, att man tar sig tid och vill hjälpa. Det är ett stort intresse för fästingar, säger Anna Omazic.
Göteborg är den kommun med flest inrapporterade fall: 525.
Kommer fästingar bli vanligare i Norrbotten framöver?
– Ja, men det tror jag. Ni har haft fästingar under mer än 30 år men inte alls i lika stor utsträckning som södra och mellersta Sverige. Framförallt har ni fästingar längs Norrlandskusten, inte så mycket i inlandet. Sedan cirka tio år tillbaka har ni en fästingart som heter tajgafästing, den är väldigt lik vår vanliga fästing. Man kan inte skilja dem åt genom att bara titta på den, man behöver ta hjälp mikroskop och artbestämningsnycklar. Den skulle kunna vara bärare av nya TBE-virustyper som vi inte har i Sverige i dag, säger Anna Omazic.
Hur fort tror du det kommer gå för fästingen att breda ut sig?
– Det är svårt att säga. Det finns ingen som gör inventeringar av fästingbeståndet. Det vi gör nu är medborgarforskning, där allmänheten hjälper oss att samla in rapporter från de fynd man gör.
Varför vill ni ha koll på hur fästingen breder ut sig?
– Fästingen är en exceptionellt bra smittbärare. Den kan vara bärare av virus, bakterier och parasiter, och överföra smittämnen till både djur och människor.
Ett bett kan orsaka sjukdom, som borrelia och TBE. Sällskapsdjur och producerande djur som kor, får och getter kan drabbas av fästingburna sjukdomar.
Den är vanligare söderut, men finns det en oro för fästingen även där?
– Jo, jag tror det finns en oro för man tycker de är äckliga.
Generellt sett finns inte fästingar inomhus. Men i sommar har ett fall av Kennelfästing upptäckts i Västerbottens län. De är svåra att få bukt med om man har fått dem med sig hem från en resa och det krävs ofta sanering, enligt Omazic.
– Fästingar finns inte inomhus. Om du hittar en inomhus då har du problem.
Om ett fall har upptäckts i grannlänet, finns det risk att den kan få fäste här uppe?
– Den kan inte etablera sig här uppe, inte nu. Den kommer på besök för att vi är på resande fot. Vi tar med den hem med våra hundar eller oss själva.
Hittills har inget fall av TBE upptäckts i Norrbotten, däremot fall av borrelia genom åren. Och smittskyddsläkaren Anders Nystedt på Region Norrbotten rekommenderar snarare gummistövlar än vaccination mot TBE.
– Det är dyrt och inte helt okomplicerat, man måste vaccinera sig flera gånger. Jag skulle säga att investera i ett par gummistövlar, det är ett billigare och bredare skydd när risken för TBE är så liten.
Om man ska åka söderut, då?
– Säg att man ska åka söderut och springa runt på blomsterängarna, då tycker jag absolut man ska vaccinera sig.
Vad tycker du själv, om fästingar?
– De är läbbiga. De är små, suger blod. De är som småkrypsflorans vampyrer, säger Anders Nystedt.