Det är andra besöket på stadsbiblioteket i Kulturens hus för Cecilia Hedlund, 32, från Sunderbyn.
– Vi är här för att låna lite böcker om hur det är sluta med napp, sedan hittade vi lite andra böcker också.
Hon är mammaledig och är där med barnen Bella, 3 år, och Albin, 7 månader. En del av tiden har spenderats i barnhörnans upplevelserum.
Lånar du böcker till dig själv?
– Jag köper böcker, jag tycker om att läsa pocketböcker, säger Cecilia Hedlund.
– Men det kanske blir ändring när jag får tid att läsa igen.
Lyssnar du på ljudböcker?
– Jag har provat men jag tycker inte om det. Jag vill ha en bok, hålla i något och höra min egna röst.
Fler och fler väljer att besöka stadsbiblioteket (se faktaruta). 194 338 besök registrerades i fjol, vilket är över 7 500 fler än 2022.
En av förklaringarna som ges är att det sker en återhämtning efter pandemiåren.
– Det börjar närma sig normala siffror, om man tänker sig hur det var före 2020. Då var 200 000 besökare inget ovanligt, säger Mathias Silvder, enhetschef för Luleås stadsbibliotek.
Han hoppas att den positiva trenden håller i sig.
– Folk upptäcker mer och mer att vi har ganska mycket aktiviteter som är gratis, för både barn och vuxna. Besökare tycker det är skönt att det inte kostar att komma hit.
Vilka är det som besöker er?
– Det är verkligen alla. Man läser tidningen, väntar på bussen, är ute efter böcker eller pysslar med barnen i vår skaparyta, säger Mathias Silvder.
Samtidigt går antalet utlån av fysiska böcker ner i antal. Från 193 205 utlån 2022, till 190 446 i fjol.
Siffror som inte bekymrar bibliotekschefen desto mer, däremot ska de analyseras framåt.
– Biblioteket har en så mycket större roll än böcker. Det är samhällets vardagsrum. Jag tror vi kommer utveckla det mer som en fysisk plats, dit man kan komma och träffa folk, säger Mathias Silvder.
– De som läser och lånar mycket är konstanta, de är stadiga besökare som älskar biblioteket. Man kan se att de lånar mycket. Men det är många andra som upptäcker att bibblan har mycket annat än utlån.
En annan trend som syns i statistiken är att antal utlån av e-böcker (både att läsa böcker digitalt samt ljudböcker) ökade för biblioteken i hela Norrbotten totalt sett under 2023.
2022 skedde 50 634 utlån av e-böcker, 2023 kom det upp i 57 140 utlån.
– Ljudböcker har blivit en större grej. Det är något vi uppmuntrar till. Vi värnar den fysiska boken men e-böcker är också läsning, säger Silvder som också konstaterar att biblioteket inte kan mäta sig i utbudet av ljudböcker jämfört med betaltjänster.
Bland hyllorna på plan två letar Luleåbon och pensionären Annika Engström efter nästa bok att läsa.
Hon gillar feelgood-genren, men även biografier.
– Förut beställde jag böcker på nätet. Då sa mitt barnbarn att "farmor, kan du inte låna på bibblan? Dina författare finns ju där". Och har man väl börjat, då kan man inte sluta.
Det blir flera besök i veckan, bland hyllorna.
– Jag gillar att gå runt här och titta.
Bokläsningen minskar i Sverige överlag. Det visar statistik som släpptes av Statistiska centralbyrån i slutet av oktober förra året. Närmare hälften av alla män läser aldrig böcker på fritiden.
Pensionärer läser mer än personer i 16-29 år, visade samma undersökning.
– Det är inte bra, om vi har kommande åldersgrupper som inte kan läsa på samma sätt. Det är ett ansvar vi alla har, säger Silvder.