I torsdagens tidning berättade vi att kampen om hotellgästerna i Luleå hårdnar. Men även kampen om restauranggästerna blir tuffare.
Innan årsskiftet kommer det att ha öppnats minst tre nya restauranger i Luleå centrum. Högst upp i Clarion Hotel Sense Luleå kommer det att öppnas en restaurang med plats för 400 matgäster. Restaurangen ska drivas efter den världskände kocken Marcus Samuelssons koncept Kitchen & Table.
Kvarterskrog
Det blir även en ny restaurang och bar på markplan i Savoy hotell på Storgatan. Även den restaurangen ska stå klar vid årsskiftet. Dessutom ska det öppnas en kvarterskrog i den nybyggda fastigheten på Köpmangatan 18.
De två sistnämnda fastigheterna ägs av fastighetsbolaget Galären. Och Galärens vd, Gunnar Thålin, är inte rädd för att restauranggästerna inte ska räcka till.
- Luleå behöver fler små ställen och fler mötesplatser. Både nationellt och internationellt är det en trend att träffas ute, säger Gunnar Thålin.
Skapa en mötesplats
Comfort hotel, som nu byggs om till Savoy hotell, saknade restaurang. För Gunnar Thålin var det självklart att bygga en restaurang i samband med ombyggnaden.
- Bygger man ett hotell, bygger man också för att få liv kring stället. Det ska inte heller vara en restaurang och bar bara för de som bor där, utan för alla. Helt enkelt skapa en mötesplats, påpekar han.
Vem eller vilka som ska driva restaurangerna i Galärens fastigheter är inte klart. I båda fallen så är det Galären som bygger köken och till viss del även inreder och stylar upp restaurangerna.
- Många krögare har kanske inte kapital till att bygga kök och fixa inredningen. Genom att vi gör så här, så säkerställer vi att de lyckas med sin restaurangsatsning, förklarar Gunnar Thålin.
Många intressenter
Han säger att det är flera som redan visat intresse av att driva restaurangerna.
- Men vi vill göra det mer färdigt. Sedan ska vi gå ut och söka de som vill driva restaurangerna, säger han.
Han avslöjar också att Luleå inom kort får ett nytt kafé, eller ytterligare en liten restaurang. I Galärens fastighet på Stationsgatan, bakom Statoil, håller man som bäst på att ställa i ordning en mindre lokal. Inte heller där är det klart exakt vilken typ av ställe det blir, eller vem som ska driva det. Men intressenter finns.